Laptop HP

Kupujući laptop vrlo je bitno da znamo za koje svrhe želimo da koristimo naš uređaj. Naravno da je vrlo teško donijeti odluku. Osim cijene i sama konfiguracija laptopa i ono što nudi donosi presudnu odluku prilikom kupovine. Gledajući na samu veličinu ekrana – u rasponu od 14-inčnih do 17-inčnih uređaja, HP serija ProBook uvijek bi trebao biti vaša konačna odluka.

HP ProBook nudi iznimnu kvalitetu izrade, dobar vijek trajanja baterije, odlične ulazne portove i sposoban hardver po razumnoj cijeni. Međutim, kao i u većini slučajeva, 17-inčni HP ProBook 470 G3 zapravo ne predstavlja zaista uvjerljivu prodajnu tačku u odnosu na 15-inčnu i 14-inčnu verziju, osim što na ekranu imate veći radni prostor. Hardver (uključujući i bateriju) nažalost je identičan sa modelima manjih ekrana, sa jednim očekivanim rezultatom da se baterija zbog velićine ekrana brže prazniti.

Poslovni laptop

HP ProBook 470 G3 je 17 inčni laptop koji pripada uređajima HP poslovne linije. To ne samo da ga čini zanimljivim za profesionalne korisnike, već se i preporučuje i kao zamjena za PC računare za kućnu upotrebu. Kućište laptopa je malo izmijenjeno, a primarna novina je Skylake procesor.

Skylake procesor postigao je do 12% bolje rezultate od svojih prethodnika. To prvenstveno duguje poboljšanoj arhitekturi. Prednot je veća u multithread aplikacijama nego u single-thread aplikacijama. Već pomenute promjene se vide u preradi tastature, pa je rad sa njom malo oštriji. HP se sada oslanja na blago konkavne tastere za razliku od pljosnatih tastera kod prošlih modela.

Laptop HP ProBook

HP ProBook 470 G3 ekran

Ekran je matirani Full HD i IPS ploča koja postiže dobro svjetlo (290,6 cd / m²) i kontrast (981: 1). Manji modeli ProBooka imaju mat HD + ekran rezolucije 1600×900 piksela. Korištenjem Pulse Width Modulation PWM će jednostavno uključiti i isključiti pozadinsko osvjetljenje i time prigušiti ekran. Ovo će prije svega zaštititi vaše oči. Ekran ne pokazuje plavičastu nijansu, a uvjerljiva reprodukcija boja je jako dobra. Osim toga, razine sivih tonova su uravnoteženije, ali ekran ne može reproducirati čitav prostor Adobe RGB boja. Naravno da je poželjno izbjegavanje izravne sunčane svjetlosti, ali vanjska upotreba HP ProBook 470 G3 je moguča i sam ekran je dobro vidan iz svakog položaja.

Laptop HP ProBook

Grafička kartica

HP se još uvijek oslanja na provjeren izbor grafike. Intelova grafička jezgra HD Graphics 520 se nalazi u laptopu. Relativno jeftin GPU se brine o rutinskom načinu rada i načinu komunikacije sa baterijom. Ovo će biti i više nego dovoljno za sve vaše poslovne potrebe.

Laptop HP ProBook

Odziv i igre

Laptop HP ProBook

Vrijeme odziva ekrana pokazuje koliko brzo se ekran može promijeniti iz jedne boje u drugu. Sporo vrijeme odziva može dovesti do loše slike i može uzrokovati zamagljivanje pokretnih objekata. Igrači brzih naslova trebali bi obratiti posebnu pažnju na brzo vrijeme odziva. Ekran prikazuje spor odziv koji nije zadovoljavajući za igrače. ProBook može bez poteškoća prikazati mnoge računalne igre u HD razluliciji 1366×768 piksela ali koristeći postavke niske do srednje kvalitete. HD Graphics 520 je preslab da bi pokrenuo igre koje zahtjevaju jače performanse.

Da li kupiti polovan laptop?

Često su novi laptopi dosta skupi za prosječnog korisnika pa se on tada okreće drugoj opciji kupovine. Jednostavno donese odluku o kupovini polovnog laptopa koji je drastično jeftiniji od novog sa istom konfiguracijom u sebi. E u tom trenutku kupac dolazi do jednog osjetljivog i rizičnog pitanja – da li je sve to ispravno, koliko korišteno i da li će ostati ispravan bar neko duže vrijeme. Više o ovoj temi pročitajte na našem blogu na sljedećem linku: https://procomp.ba/blog/polovan-laptop-da-li-kupiti/