graficka karta

Šta se moze reći za Radeon RX 580 8GB?
To je ažurirana verzija prošlogodišnjeg Radeona RX 480, bazirano na istom Ellesmere GPU-u pod AMD-ovim Polaris pokroviteljstvom. Ako se bas dobro ne sjećate vijsti iz proslog Juna naš AMD Radeon RX 480 8GB pregled pokriva svu strukturu. Međutim, to je prethodilo Nvidia's reakciji, pa ćemo se uhvatiti u korak sa stanjem igara u 2017. godini.

Nekoliko sedmica nakon što je AMD predstavio svoj RX 480, Nvidia je slijedila Nvidia GeForce GTX 1060 6GB, koja je nadmašila Polaris u većini naših odabranih paketa. Kako je vrijeme prolazilo, širi izbor igara DirectX 12 pokazao je da se prednost Nvidie zapravo primjenjuje samo na DirectX 11. Ovih dana, AMD Radeon RX 480 8GB i Nvidia GeForce GTX 1060 6GB imaju poprilicno konkurentne cijene na trzistu ali sve zavisi od igraca i njihovih potreba.

AMD ipak želi nešto naprednije. Tako se pojavljuje glavni sat na Ellesmereu, gdje ponudio početnu cijenu od 600,-KM, i šaljući novo ime na podešenu konfiguraciju: AMD Radeon RX 580. Ovo je poznati potez iz AMD-ove kolekcije. Stari kandidati poput Pitcairn GPU iz 2012. godine obuhvaćaju čak četiri generacije Radeon proizvoda.

Sada se postavlja pitanje mijenja li Radeon RX 580 priču na bilo koji način.
Da li performanse, cijene i snaga “Polaris, Enhanced” teško pogađaju Nvidin GP106 procesor ili služi samo za pomutnju tržišta novim imenom na nečemu starom?

graficka karta

AMD se ovoga puta nije zamarao s novim referentnim dizajnom, a stari nije bio prikladan za AMD Radeon RX 580 zbog problema koje smo otkrili u našoj AMD Radeon RX 480 lansirnoj priči i pratećoj pokrivenosti. Umjesto toga, AMD-ovi partneri dobili su zadatak dizajnirati vlastiti Radeon RX 580 i slati overclockane verzije za uzimanje uzorka prije lansiranja. Kao odgovor na to, izdvojili smo naše referentne ploče i potražili modele konkurentskih proizvoda koji su bili overclockani za usporedbu.

Sapphire Nitro Radeon RX 580 Limited Edition

Sapphire Nitro Radeon RX 580 Limited Edition kartica ima dva BIOS-a s različitim brzinama takta: jedan postavlja ambiciozni sat pojačanja od 1450 MHz i tihi način rada od 1411 MHz, dok drugi koristi frekvenciju pojačanja od 1411 MHz i tihi način rada od 1340 MHz. Sva naša mjerenja performansi, snage, temperature i akustike odvijaju se na 1450 MHz, iako je ova posljednja konfiguracija u skladu s onim što ćete vidjeti iz većine drugih partnerskih zajednica.

Samim tim, naša pokrivenost Radeon RX 580 pokrenuta je više kao pregled Sapphireove specifične implementacije nego procjena Ellesmerea. Ali ipak bi se trebala odnositi na ono na što su sposobne “nove” AMD grafičke kartice. Nemojte očekivati ​​da će se ova ploča nalaziti blizu AMD-ove početne cijene od 600,-KM. Umjesto toga, rečeno nam je da će agresivno overclockani model prodavati preko 800,-KM, što ga čini najskupljim RX 580 u vrijeme lansiranja.

graficke karte

Uzeti sve ovo navedeno nije za podcjenjivanje. Plastična zaštita ventilatora podsjeća na polirani metal. Nakon što ga dodirnete, estetika poklopca je odmah vidljiva. S druge strane, čvrsta stražnja ploča Sapphire izrađena je od metala. Također je pomalo blještav sa čistom mješavinom crne, sive i aluminijske.

Duzina Nitro +, od vanjskog kraja ulaza do kraja hladnjaka, iznosi 26,2 cm.
Njegova visina, od gornjeg kraja ulaza na matičnoj ploči do toplih cijevi hladnjaka, iznosi 13,2 cm. Dubina od 3,5 cm čini ovu karticu srednje veličine s dvostrukim ulazom. Približno 0,5 cm mjerenja dubine može se pripisati toj zadnjoj ploči, što bi moglo uticati na kompatibilnost s velikim CPU hladnjacima ili faktorima formiranja mini ITX.

Iznad kartice vidljive su dvije toplotne cijevi dimenzija 8 mm od niklovanog kompozitnog materijala, osvijetljeni logo Sapphire i dva priključka za napajanje (jedan osam i jedan šest-pinski). Ispod se dobro vidi Sapphireov hladnjak i dvije toplotne cijevi od 6mm za toplotno rješenje.

Peraje hladnjaka postavljene su vodoravno, a kraj kartice je otvoren za protok zraka. Sto bi trebalo omogućiti i ventilaciju kroz ulaz. Nažalost, samo jedno malo područje omogućuje izlazak zraka. Ostatak nosača monopoliziraju izlazi na zaslonu, uključujući i veliki DVI-D priključak koji polako izlazi iz mode. Zanimljivo je da Sapphire postavlja dva HDMI 2.0 konektora, najvjerojatnije odusevljne s VR slušalicama, i par DisplayPort 1.4 izlaza.

Odličnu ponudu grafički kartica sa odličnim cijenama možete pogledati na ProComp web shopu na sljedećem linku: https://www.procomp.ba/690-grafi%C4%8Dke-karte