laptop Asus ROG Strix

Vidimo rastući trend u areni za gaming areni laptope koji napucavaju mašine sa više snage i suludim ciframa. Uvijek se dešava nešto novo na tom bolju. Neko pokušava napraviti najtanji, a neko laptop koji najbrže osvježi ekran. Asus ROG Strix Scar III je novi dodatak gaming laptopima.

To ipak nije loše za igrače, jer to znači da postoji velik izbor i nekoliko super mašina koje će vam pomoći pri igri. PC igrači često zahtijevaju najbolje, pa zašto ne biste imali brz, jak i prenosiv računar?

To je cilj igre s Asusom ROG Strix Scar III. Asus se ne može pohvaliti samo fenomenalnim dizajnom, već i odličnim specifikacijama. Sadrži Core i9 procesor, grafičku karticu Nvidia RTX 2070 i osvježavanje ekrana od 240 Hz.

Ali, da li Asus ROG Strix Scar III opravdava veliku cijenu? Igrali smo se, radili, surfali i još mnogo toga kako bismo to saznali.

Odlične specifikacije s vrhunskim dizajnom

  • Intel Core i9-9880H
  • Nvidia GeForce RTX 2070 GPU
  • M.2 NVMe PCIE 3.0 SSD – up to 1TB
  • 32GB DDR4 2666Mhz SDRAM
  • 1 x Type C USB3.1 (DP capable), 3 x Type A USB3.1, 1 x HDMI 2.0b, 1 x 3.5mm Audio Jack, 1 x RJ45 Ethernet port

Na prvi pogled lako je odbaciti ASUS ROG Strix Scar III kao pretjeranog i kićastog. Kada je ugašen izgleda poput još jednog vrhunskog Asusovog laptopa. Izgleda moderno sa metalno sivim finišom, tastaturom naglašenom ugljenom i fantastičnim uređajem za hlađenje koji proviruje s rubova. Ali kada ga upalite, dočeka vas više RGB rasvjete nego što vaše srce može poželjeti.

RGB Led traka na ASUS ROG Strix Scar

Donjim rubom okvira laptopa omotana je RGB LED traka. Zbog nje je vaš stol okupan sjajnim višebojnim sjajem koji pomalo podsjeća na prve filmove Brzi i žestoki. Tome dodajte i RGB logotip na poklopcu i tastaturu s pozadinskim osvjetljenjem i zasigurno imate nešto što godi svačijem oku.

ROG Strix Scar IIII je i više nego puki laptop. To je također i prava gaming mašina. Pod tom sjajnom vanjštinom krije se ozbiljan potencijal. Vrhunski stroj ima Intel Core i9-9880H, Nvidia RTX 2070 GPU, 32 GB RAM-a i 1TB NVMe SSD. Rezultat toga su impresivne gaming performanse.

Asus ROG Strix Scar III za ozbiljne gamere

Trebat će vam sva ta snaga želite li ga iskoristiti najbolje što možete. Scar III također ima zaslon za osvježavanje od 240 Hz sa vremenom odziva od 3ms. Trebate neke ozbiljno visoke stope kadrova da biste to dobro iskoristili.

U osnovi, ovo je laptop dizajniran za ozbiljne PC igrače i ljubitelje eSporta. Ali podjednako je ugodan svima koji samo žele pokrenuti novije igre na Ultra postavkama.

[ngg src=”galleries” ids=”41” display=”basic_thumbnail” thumbnail_crop=”0” number_of_columns=”3”]

Asus ROG Strix Scar III brzi vizualni sadržaji i mogućnosti praćenja zračenja

Scar III koji smo mi imali ima 15,6-inča, 1080 p i IPS panel od 240 Hz. Postoji inačica od 144 Hz od 17 inča ako preferirate nešto malo veće. Mi smo zapravo ustanovili da ovaj 15-inčni model ustvari izgleda veće – s omjerom ekrana i okvira od 81,5 %.

Zaslon je ipak zadovoljavajući. Imajući taj ekran od 240 Hz omogućava vam da najbolje iskoristite visoke brzine kadrova, ali je istovremeno i živopisan, šaren i prilagodljiv. Međutim, otkrili smo da izgleda prigušeno za standardnu upotrabu Windows-a. Slaba je vidljivost na jakom suncu, ali za igre je zaista izvrstan.

ASUS ROG Strix Scar III impresivan za igrice

Isprobali smo brojne igre da vidimo kako će se perfomanse pokazati. Igrali smo Kingdom Come: Deliverance and Crysis koja je naš izbor za testiranje. Pokrenuli smo referentne vrijednosti da bi vidjeli kako radi u poređenju s ostalim laptopima.

Za igrače koji žele super visoke stope kadrova ekstra brzo, pravi su test “pro” igre poput CS: Go. Na najvišim se postavkama kretao oko 190-200fps. Na srednjim smo se postavkama približavali maksimalnom vremenu osvježavanja. Impresivno!

Naravno, zahtjevnije igre nisu baš uspješne. Shadow of the Tomb Raider dobio je oko 58fps – ali to je sa praćenjem zračenja. Ostale igre se kreću između 60-100fps, ovisno o igri i postavkama.

Turbo ventilacija za najbolje iskustvo

Ipak, brzo smo primijetili: Scar III u osnovi treba igrati s ventilatorima postavljenim na turbo ako želite najbolje moguće iskustvo. Postoje postavke za ‘uravnotežene’ i ‘tihe’ brzine ventilatora. Međutim, ako ih upotrijebimo u nečemu drugom osim u ležernoj igri, uradili bi u “zid”. Brzina kadrova pada, a počinje prekidanje. To je dio problema s tankim laptopima i kompaktnim strojevima s puno snage – nevjerojatno hlađenje je neophodno.

Ventilatori su glasni u u turbo načinu rada. Buka ubrzo postaje neugodna. Primijetili smo da mikrofon nije bučan prilikom ćaskanja na Discord-u. Ali prilikom same igre postaje naporno. Naravno, stavljanje slušalica za igranje ovdje može napraviti razliku. Međutim, to donekle kvari zabavu.

ASUS ROG Strix Scar III ima problem sa multitaskingom

Scar III također uključuje HDMI i DisplayPort izlaz (putem USB-C), što znači da ga možete upariti s većim zaslonom ili s više zaslona. Ne možete dobiti iste brzine kadrova ako igrate na velikom ekranu. Na monitoru od 3440 x 1440 vidjeli bismo oko 30 manje 30 kadrova u sekundi,nego na samom laptopu.

Našli smo i problema s multitaskingom na ovaj način. Ako pokušate koristiti veći zaslon i snimati putem OBS-a ili Nvidia ShadowPlay-a, primijetit ćete priličan pad performansi u sličnom kadru. Iznenadili smo se ovim problemom s obzirom na snagu pod haubom ROG-a.

Armory Crate softver

Općenito govoreći, Strix Scar III je super za korištenje. Zaslon izgleda fantastično, a igre neometano rade. Također nam se sviđa zaslon na ovom laptopu iz istog razloga kao što je onaj na Asusu ROG Zephyrus S GX531.

Ovaj laptop dolazi s softverom Armory Crate. On uključuje mogućnost prebacivanja između različitih vizualnih postavki kako biste prilagodili izgled zaslona. Tu su FPS, trke, RTS, Vivid i još mnogo toga. Naš favorit za svakodnevnu upotrebu je ‘EyeCare’, koji olakšava pritisak na umorne oči.

Softver, zvuk i vijek trajanja baterije

  • Armory Crate softver s pratećom aplikacijom za pametne telefone
  • Podesiva brzina ventilatora, RGB osvjetljenje i nadzor sistema
  • Postavke za audio i vizualno poboljšanje

Softver Armory Crate omogućava vam i obavljanje drugih stvari. Zamislite to kao komandni centar koji se koristi za podešavanje uređaja po ličnom nahođenju. Možete prilagoditi RGB osvjetljenje, promijeniti brzinu ventilatora, pratiti rad sistema i još mnogo toga.

Kao da to nije dovoljno, tu je i prateća aplikacija za pametne telefone za Android i iPhone uređaje koja vam omogućuje daljinsko upravljanje laptopom. Na ovaj način možete prilagoditi zaslon, podešavati ventilatore ili provjeriti opterećenje komponenti. Ne možete prilagoditi rasvjetu, što izgleda kao mana, ali neznatna.

ASUS ROG Strix Scar III radi onako kako želite

Armory Crate vam također omogućava pristup drugom softveru poput Sonic Radar, Sonic Studio i Game First. Oni vam omogućvaju da podešavate zvuk i učinite pametne stvari poput optimiziranja za performanse. Moguć je i vizualni prikaz zvuka u igri – na primjer, pokazuje vam gdje bi mogle biti prijetnje.

Sve mogućnosti prilagodbe u ovom softveru omogućuju vam da podešavate Scar III tako da radi baš onako kako vi želite. Ali stvari se ne trebaju zakomplicirati. Čak i na zadanim postavkama, možete samo učitati igru, pritisnuti gumb ventilatora kako biste povećali performanse.

Zvučnici na Scar III su zadovoljavajući

Kao što biste očekivali od mašine ovog kalibra, morate biti uključeni u struju ako želite najbolje igračko iskustvo. Ali kad se ne igrate, ni Scar III nije uopšte loš. Za početak je znatno tiši od normalne upotrebe u Windows-u. Također traje oko četiri sata s jednim punjenjem, prije nego što mu treba punjenje (kad je isključena RGB rasvjeta).

Zvučnici na Scar III su većinom zadovoljavajući. Zadovoljavajući su za Netflix emisije, YouTubea ili za Spotify. Nisu dovoljno glasni da zaguše buku ventilatora kad radi na najjačem.

Asus ROG Strix Scar III i udobna tastatura s naglašenim elementima

  • Kompaktan raspored tastature
  • Tiha i ugodna tipkovnica u membranskom stilu
  • RGB tipkovnica s pozadinskim osvjetljenjem, N-key rollover , Overstroke tehnologija

Kao 15.6 laptop, Scar III ima kompaktan raspored tastature. Otkrili smo da dizajn tankih tipki frustrira. U suprotnom je udobna i sposobna tastatura za bilo koji zadatak.

Treba istaknuti da je trackpad i numpad (brojčani). Ako pritisnete gornji desni dio trackpad-a, prebacuje se na numerički način, a vama će svijetliti crveni brojevi. To, naravno, nije taktilno, ali znači da brzo možete unijeti cifre u tablice s lakoćom. Ovu smo logiku već vidjeli na nekoliko drugih Asusovih laptopa. To je imalo više smisla na Zephyrusu S gdje je trackpad bio bočni, ali je i ovdje koristan.

ASUS ROG Strix Scar III ima više nego dobru tastaturu

Za igre, otkrili smo da je tastatura na ovom laptopu više nego dobra i tačna. Također je suptilno osvjetljena, tako da ne prekriva gornji dio. Svjetlinu možete prilagoditi u postavkama i u pokretu pritiskom na funkcijske tipke i tipke sa strelicama na tipkovnici. Također možete mijenjati nizove boja i na ovaj način.

Uz Scar III je priključak za Keystones. Ovo su fizički NFC ključevi koji vam omogućuju kalibraciju željenih postavki, a zatim ih automatski aktiviraju kada uključite ključ. Mogu se također koristiti za otključavanje ‘shadow drive-a’ zbog kojeg ćete se osjećati kao neka vrsta elitnog hakera.

Presuda za Asus ROG Strix Scar III

ROG Scar III mogao bi se nazvati vrhunskim modelom – pogotovo zbog svoje RGB rasvjete. Ovaj je stroj gaming pogon sa super glatkim zaslonom od 240 Hz i treba puno snage za pokretanje.

Vrhunska specifikacija daje vam pravu zvijer koja može postići visoke brzine kadrova za izvrsne rezultate. Također ima dovoljno snage za snimanje sesija s igrama, uređivanje videa i još mnogo toga. Pogotovo s Core i9 procesorom i 32 GB RAM-a.

Šteta što su ventilatori toliko glasni, a tipka enter ometa. Inače, ne pronalazimo mane ovom laptopu.

Temeljito odobravamo premium osjećaj ovog laptopa. Ima visokokvalitetni učinak, jaku estetiku i svu snagu back up-a. Cijena bi možda većinu ljudi užasnula, ali ako imate novac zašto ne? Kao cjelina, Scar III je stvarno nešto.

Ovaj laptop možete poručiti na sljedećem linku:

https://www.procomp.ba/asus-laptopi/18209-asus-rog-strix-g531gv-al028-gaming.html