printer

Laserski printeri u boji ili crno bijeli danas su postali najrašireniji izbor printera za kućnu i kancelarijsku upotrebu. U narednom tekstu objasnit ćemo na što sve treba obratiti pažnju prilikom kupovine laserskog printera.

Svojevremeno se priča o printerima uvijek vodila u nekom vidu podjele u dva tabora i njihovim pristalicama. Ink jet i laserski printeri su imali svoje prednosti i mane, a sigurno su obje strane imale armije fanova koji su davali prednost svom tipu printera.

Međutim, ipak se vremenom sve iskristalisalo pa su laserski printeri postali najveći izbor prilikom kupovine za kućanske i kancelarijske potrebe. Doduše inkjet printeri su u posljednje vrijeme smanjili razliku u kvaliteti u odnosu na laserski printer. Ali još uvijek su laserski printeri ispred njih. Ipak ne treba zanemariti karakteristike koje su i doveli da su laserske printere u prednost. Prednosti su prije svega veća količina ispisa, kvalitetniji ispis, brzina i mnogo niža cijena ispisa u odnosu na inkjet printere.

Laserski printeri

Poslovanje u uredu nema velike potrebe za nekim kvalitetnijim foto-printom pa se jako ćesto u kancelarijama u upotrebi koriste monokromatski laserski printeri. Prije svega za ispis veće količine dokumenata je vrlo bitna brzina i kvalitet ispisa, a za to su se jednobojni (monokromatski) printeri jako dobro pokazali. Osim toga kvaliteta ispisa i kolornih laserskih printera su se vremenom dosta dobro poboljšala, pa je i ta vrsta printera našla širu primjenu u poslovne svrhe. Kolorni laserski printeri sada imaju dovoljnu kvalitetu za mnoge takve namjene, pa ih korisnici ćesto koriste za izradu biltena, prospekata i brošura.

Koji laserski printer kupiti

Današnja karakteristika inkjet pisača je ta da su oni najčešće MFP – multifunkcionalni pisači. MFP osim printanja nudi i opciju kopiranja stranica, a često u sklopu MFP printer osigurava i fax opciju. Laserski printeri osiguravaju u svojoj MFP varijanti još raznih pogodnosti. Uspostavljanje izravne peer-to-peer veze između računara, Ethernet povezanost, integrirani Wi-FI su neke od mogučnosti, a upotrebom NFC touch-to-print-a dobijate ispis kontroliran sa mobitela.

Današnji laserski printeri imaju ugrađen i hard disk, touch screen, kontrolu rada putem mreže, a printanje na obje strane papira je nešto što sigurno olakšava rad korisnicima. Nešto skuplji MFP laserski printeri nude i mogučnost ADF skeniranja obje strane papira u jednom prolasku, i time znatno ubrzava i pojednostavljuje skeniranje dokumenata.

Zašto kupiti laserski printer?

Laserski printeri su cjenovno pristupačniji nego ikad. Ranije je ova vrsta printera bila znatno skuplja od inkjet modela, ali danas je to prošlost i laserski printeri su svojom kvalitetom i brzinom ispisa postali dominantni u prodaji. Za kancelarijske i kućne potrebe odluka o kupovini laserskog printera je sasvim oćekivana.

Laserski printer

Vrlo bitna karakteristika koja ovu vrstu printera stavlja ispred druge, je to da laserski printeri mogu ispisati veliku količinu dokumenata prije nego se toner isprazni ili dođe do kvara samog printera. Budući da toneri imaju veliki kapacitet ispisa i Energi Star certifikaciju – laserski printeri u konačnici jako mnogo štede novac a printovi su neupitno kvalitetni. Mali troškovi tonera i zamjenskih dijelova laserske printere stavljaju u vrh potražnje.

Laserski printeri šta je bitno

Vrlo je bitno da prilikom kupovine tačno odredite svrhu za šta će te koristiti laserski printer. Ako se vaše potrebe kreću uglavnom oko printanja tekstualnih stranica, crno-bijeli printer je bolja opcija od kolornog. Ispis dokumenata u visokoj rezoluciji će trebati printer sa visokim DPI, i tada na to treba da obratite pažnju. DPI je kratica za broj tačaka ispisanih po inču, i što je DPI veći – vaš ispis će biti polji nakon printanja.

Ako planirate da printate slike za brošure, ne razmišljajte da kupite laserski printer ispod 1200 DPI. Mnogi od kupaca brzinu ispisa stavljaju kao jednu od bitnih karakteristika, pa dobro obratite pažnju na PPM – brzinu ispisa u minuti. Smatra se da su printeri koji daju brzinu ispisa 32 stranice u minuti jako brzi i korisni po tom pitanju. Nakon ovih nekih karakteristika dolazi pitanje o velićini laserskog printera. Naravno za kućne (a često o kancelarijske) potrebe, vrlo je bitno da je laserski printer manjih dimenzija.

Ovo je naročito važno jer su laserski printeri veći i teži od ostalih printera. Kada znate velićinu prostora gdje će te smjestiti printer, ova karakteristika vam neče zadati glavobolja budući da se danas mogu naći jako kvalitetni a dimenzijama mali laserski printeri. Olakšan rad u skućenim prostorijama je omogućen i kroz podršku za bežične i mobilne mreže, pa obavezno potražite i printere koji pristupaju printanju direktno preko telefona. Kompatibilnost sa Wi-Fi, Apple AirPrint i Google Cloud Print su omogučene za printere koji to podržavaju.

Laserski printeri i zamjena tonera

Da bi procjenili najisplativiji printer, vrlo je bitno obratiti pažnju na broj stranica koji printer može da ispiše prije same zamjene tonera. Ovo je osnovna kalkulacija o procjeni isplativosti kupovine printera. Broj stranica podijeljen sa cijenom tonera je najbolji naćin da ustanovite najkorisniji printer koji vam treba. Ovo je naravno procjena samo u segmentu ispisa, a vrlo je bitno da se prilikom kupovine ustanove i troškovi energije koji svaki laserski printer pojedinaćno uzima za ispis. Potrošnja varira od 300 do 1200W prilikom rada.

Garancija

Jako bitna karakteristika kod odabira laserskog printera je podrška i garancija za uređaj koji kupujete. Kroz garanciju koja vam se nudi, često se pokazuje i kvalitet proizvoda kojeg kupujete. Nije isto ako vam se daje 1, 2 ili 3 god. garancije, jer je vrlo moguće da je to i granica za koju je proizvođać siguran da će njihov proizvod kvalitetno i besprijekorno da radi. Većina laserskih printera dolazi sa jednogodišnjom garancijom, ali obračajući pažnju na printere duže garancije možete imati još bolji odabir.

Primjer kolor laserskog printera i multifnukcijskog kolor laser printera. Jako mnogo printera se nalazi na tržištu. Samsung, Lexmark, HP, Canon i mnogo drugih se svakodnevno nadmeću za svakog kupca na tržištu. Naravno sve to dovodi do poboljšanja kvalitete novih modela kao i cjenovno povoljnijih ranijih modela. Budući da ste u tekstu kojeg ste pročitali dobili smijernice o kupovini laserskog printera, nadamo se da smo vam pomogli u odabiru vama najisplativijeg laserskog printera.