Logitech K380 and Logitech K400

Logitech K380 i K400 Iako su po brojčanim oznakama vrlo bliske, ove dvije tastature su po nekim svojim karakteristikama i poprilično udaljene. Prva bi ponajprije mogla poslužiti za rad na svakom uređaju zbog svoje povezivosti putem Bluetooth veze, a druga je itekako prigodna za dnevnu sobu kao dio HTPC računara. No, upravo je dnevni boravak njihova najbolja poveznica jer će obje u tom prostoru pokazati svoje adute – prava po povezivosti, a druga po ugrađenom touchpadu.

Logitech K380 za svaki uređaj

Počinjemo od Logitech K380 tastature. Iako nosi brojčano nižu oznaku, to nikako ne znači da je po mogućnostima slabija. Čak naprotiv, može se reći da je i naprednija od modela K400 zbog svoje bolje povezivosti.

tastatura Logitech K380

Naime, K380 se s uređajima povezuje putem Bluetooth veze, pa je ovu tastaturu moguće povezati s pametnim telefonom, tabletom, kompjuterom, televizorom, STB uređajima, Apple TV-om i tako dalje.

Zbog te svoje svestranosti, itekako će privući one koji rade na više uređaja – uz jedan klik tipke na Logitech K380 tastaturi svoj rad jednostavno preselite s jednog na drugi uređaj.

Ova brza ”selidba” od uređaja do uređaja izvedena je pomoću tri dedicirane tipke, za svaki povezani uređaj. Tastatura je manjeg formata te nema numerički dio. Kao takva lako je prenosiva i ne zauzima puno prostora. Logitech je kod korisnika inače poznat kao proizvođač kvalitetne periferije za kompjutere. Nije rijetkost da neki komad periferije iz Logitecha traje i desetak godina. Stoga, često se korisnici, bar oni koji žele imati nešto kvalitetno i dugotrajno, odluče za Logitech.

Epitet posebnog kvaliteta prisutan je i kod Logitech K380 tastature. Ona već na prvi pogled djeluje iznimno uvjerljivo, a površina tipki i oko njih izrađena je od velo kvalitetne plastike, što je svakako plus pored svih njenih mogućnosti.

Drugi argument ovog modela takođe će mnogima biti važan: elegantna plava boja razbija monotoniju i daje dodatan šarm u prostoriji.

Zaključak: Logitech K380 je kvalitetan i vrlo funkcionalan dodatak kompjuteru, estetski je posebno privlačan, a uz to cijena je razumna i ne prelazi 100 KM.

Logitech K400 za svaki dnevni boravak

Logitech tastatura oznake K400 za povezivanje koristi priloženi USB prijemnik Unifying. Pomoću istoimene tehnologije možete na jedan prijemnik spojiti nekoliko uređaja, štedeći time na prijeko potrebnim USB ulazima.

Primjer: na jedan jedini Unifying možete spojiti vaš bežični miš, bežičnu tastaturu i manje Logitechove wireless gadgete. Jednom kada ste povezali tastaturu s kompjuterom – spremni ste za efikasan rad.

Bluetooth povezivanje kod ovog modela je izostavljeno. Drugu razliku u odnosu na K380 čini i ugrađeni touchpad umjesto numeričkog djela tastature. Simbioza miša, odnosno touchpada i tastature krenula je još od pojave prvih prijenosnih kompjutera. No, dok je donedavno bila rezervirana samo za prijenosnike, sada je ovakva kombinacija sve češće dostupna i na stolnim kompjuterima. Iako je možda ovakva kombinacija nespretna za upotrebu na kakvom uredskom uređaju, u konačnici to joj nije niti smisao.

Logitech K400 odlično će se uklopiti u ambijent dnevnog boravka, dok smo zavaljeni u kauč ili fotelju i nemamo stol ispred sebe na kojem bismo koristili miš.

Tada sve svoje draži i jednostavnost upotrebe pokazuje tastatura i touchpad u jednom. Tipkanje je ugodno i dovoljno precizno, iako će možda nekima zasmetati premalen razmak između tipki. Touchpad je također precizan i ugodan za rad, i pri korištenju sličan je bilo kojem touchpadu na prijenosnicima.

Uz sve ove adute, Logitech K400 je savršen uz kompjuter u dnevnom boravku, odnosno HTPC. U prilog ide i cijena koja koja iznosi povoljnih osamdesetak KM.