digitalni resiver za tv

Digitalizacija. Tema koja se u zadnje vrijeme intenzivno spominje, a presudno je važna, recimo, za sve vas koji planirate kupovinu novog televizora. 

U ovom blogu ćemo detaljno objasniti šta, zapravo, donosi digitalizacija televizijskog signala, no za početak upravo onima koji namjeravaju kupiti novi TV uređaj skrećemo pažnju da je veoma  važno da se tip TV signala podudara sa tipom TV prijemnika – resiver, odnosno čime je opremljen vaš budući televizor.

Analogni televizijski signal je u Hrvatskoj i Srbiji potpunosti isključen, a njegovo mjesto je zauzeo digitalni televizijski signal. 

Trenutno stanje u Bosni i Hercegovini glasi: početkom ove 2020. godine Regulatorna agencija za komunikacije (RAK) objavila je za dostavljanje zahtjeva TV stanica za pristup otvorenom Multipleksu C, odnosno za emitovanje digitalnog televizijskog signala standardne rezolucije. Po najavi, cijela BiH će u naredne dvije godine biti pod digitalnim signalom.

Zbog toga ćemo vas upoznati sa vrstama digitalnog televizijskog signala, ali i sa tipovima prijemnika (TV tunera) koji se ugrađuju u moderne TV uređaje.

Vrste digitalnog televizijskog signala

U zavisnosti od načina prijenosa (od izvora do vašeg televizora), digitalni televizijski signal može biti: terestrijalni (zemaljski), kablovski ili satelitski. Postoje i druge vrste digitalnih televizijskih signala, ali u ovoj priči nisu bitni.

Kako da znate koja vrsta digitalnog televizijskog signala dolazi do vašeg doma? Vrlo jednostavno:

Ukoliko TV signal dobijate putem sobne ili krovne TV antene, onda je riječ o takozvanom terestrijalnom (zemaljskom) signalu;

Ukoliko nemate antenu već TV signal dobijate od kablovskog operatora, u pitanju je kablovski signal;

Ukoliko na krovu imate satelitsku antenu, to znači da vaš televizor koristi satelitski signal.

Iako se u gotovo 100% slučajeva radi o terestrijalnom ili kablovskom načinu prenošenja signala, to ne znači da ne možete pratiti i satelitski program. Naprotiv, uz savremene televizore to je lakše nego ikada ranije. Drugim riječima, pored redovnog televizijskog signala (terestrijalnog ili kablovskog), uz odgovarajući model televizora možete paralelno da koristite i satelitski signal – bez mnogo muke. 

Krenimo redom…

Vrste digitalnih televizijskih prijemnika – resiver (TV tjunera)

Za svaku od navedenih vrsta signala postoji i odgovarajući resiver koji mora biti ugrađen u televizor kako bi TV aparat prepoznao signal koji dobija.

Kako se nazivi ovih tehnologija ne bi razlikovali od proizvođača do proizvođača i kako bi krajnjim korisnicima sve bilo jasno i lako za razumijevanje, standarde je postavila organizacija po imenu DVB (skraćeno od Digital Video Broadcasting). Ova organizacija se bavi standardizacijom tehnologija i termina koji se primjenjuju u digitalnoj televiziji, pa je prijemnike – resiver digitalnog televizijskog signala podijelila na šest kategorija:

DVB-T (skraćeno od Digital Video Broadcasting – Terestrial): koristi se za prijem terestrijalnog signala prve generacije.

DVB-T2 (skraćeno od Digital Video Broadcasting – Terestrial 2): koristi se za prijem terestrijalnog signala druge generacije.

DVB-C (skraćeno od Digital Video Broadcasting – Cable): koristi se za prijem kablovskog signala prve generacije.

DVB-C2 (skraćeno od Digital Video Broadcasting – Cable 2): koristi se za prijem kablovskog signala druge generacije.

DVB-S (skraćeno od Digital Video Broadcasting – Satellite): koristi se za prijem satelitskog signala prve generacije.

DVB-S2 (skraćeno od Digital Video Broadcasting – Satellite 2): koristi se za prijem satelitskog signala druge generacije.

U BiH se koriste DVB-T i DVB-C standardi. Prema tome, ukoliko koristite terestrijalni digitalni televizijski signal, neophodno je da vaš novi televizor bude opremljen DVB-T2 prijemnikom – resiver. S druge strane, ukoliko koristite kablovski digitalni televizijski signal, vaš budući televizor treba da ima DVB-C prijemnik.

Savremeni televizori često posjeduju obje vrste prijemnika, što će vam dodatno olakšati izbor. Ali, kako da saznate čime je opremljen televizor za koji ste zainteresovani? Jednostavno – pogledajte njegovu tehničku specifikaciju ili pitajte prodavača, a ovu informaciju proizvođači često istaknu i kao ilustraciju (logo).

Nikada lakše do satelitske televizije

Ukoliko vaš budući televizor pored redovnog digitalnog prijemnika (DVB-T2 ili DVB-C) ima i DVB-S2 prijemnik – resiver, na pola ste puta do uživanja u čarima satelitske televizije.

Stariji se sjećaju kako smo nekada gledali satelitski program – na krovu smo imali satelitsku antenu u obliku tanjira, opremljenu LNB uređajem (skraćeno od Low-Noise Block Downconverter). Sve ovo bilo je povezano sa risiverom koji je, opet, bio povezan sa televizorom.

DVB-S2 prijemnik je zapravo kompletan satelitski risiver (receiver). Ukoliko izaberete televizor sa ugrađenim DVB-S2 prijemnikom, sve što vam nedostaje za praćenje satelitskog programa su antena (tanjir) i pomenuti LNB uređaj. Kabl koji dolazi iz LNB uređaja direktno uključujete u televizor i to je to – možete da pronađete kanale i uživate.

Imajte u vidu da određeni sateliti ili određeni kanali zahtijevaju dodatnu pretplatu. Nakon što se pretplatite, od satelitskog operatera ćete dobiti odgovarajuću Smart karticu koja se ubacuje u predviđeno ležište na televizoru.

Ima li televizor DVB-S2 prijemnik možete otkriti i po specifičnom priključku koji se najčešće nalazi odmah do koaksijalnog RF priključka.

Iako nisu svi televizori opremljeni satelitskim prijemnikom, ima i modela koji istovremeno posjeduju sve nabrojane vrste prijemnika, uključujući i DVB-S2 prijemnik satelitskog signala. 

Sve modele digitalni resivera za TV možete pronaći u ProComp poslovnicama ili na našim web shopu na sljedećem linku: https://procomp.ba/1175-prijemnici-resiveri. Izaberi jedan iz ponude i uživaj u vrhunskom kvalitetu slike.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here