video projektor

Video projektor je odavno korišten kao prezentacijski alat u poslovnoj i komercijalnoj prilici, kao i u nekim vrlo kvalitetnim sistemima kućnog kina.
Međutim, video projektori postaju sve dostupniji i pristupačniji za prosječnog potrošača. Pogledajte neke korisne savjete prije nego što kupite svoj prvi video projektor.

Vrste video projektora

Dostupne su dvije glavne vrste video projektora: DLP ( digitalna obrada svjetla ) i LCD ( zaslon s tekućim kristalima ). Osim toga, ostale varijante tehnologije LCD video projekcije u upotrebi su LCOS (Tekući kristal na silikonu), D-ILA (pojačanje digitalnog osvjetljenja slike – koje je razvio i koristi JVC) i SXRD (Silikonski kristalni reflektirajući zaslon – razvijen i korišten od strane Sony-a)

Koristeći izvor svjetlosti, DLP projektori koriste kombinaciju krug boja i čipova koji sadrže mikroskopska zrcala s nagibom. Svjetlo prolazi kroz kruj boja, odbija se od zrcala i zatim se projektira na zaslon.

LCD video projektor koristi izvor svjetla koji prolazi kroz 3 LCD čipa (dodijeljen primarnim bojama crvena, zelena i plava) za stvaranje i projekciju slike. Uz LCOS / D-ILA i SXRD projektore, izvor svjetla se odbija od 3 LCD čipa, umjesto da prolazi kroz njih.

Lampe, LED i laseri projektora

Osim jezgre LCD ili DLP tehnologije koja se može koristiti u video projektorima, još jednu stvar uzeti u obzir je da li izvor svjetlosti projektor korisiti lampu, LED ili laser . Sve tri opcije imaju svoje prednosti i mane.

Projektori za kućno kino najbolje su za gledanje filmova sa sportskim, DVD ili Blu-ray diskovima. Ako gledate uglavnom običan TV, LCD / DLP projektor može biti skupa opcija za većinu video-projektora na bazi sijalica jer bi sijalicu (izvor svjetla) trebalo promijeniti nakon otprilike 3000 do 4000 sati gledanja, a neki projektori sada imaju više od 5.000 sati trajanje sijalica.

Usporedite to s LCD ili OLED televizorom koji mogu trajati 60.000 sati ili više, iako s manjom veličinom ekrana. Također provjerite imate li odgovarajuću veličinu prostora za projektor.

Prenosivost

Prenosivost je važna, ne samo da vam omogućuje da pomičete ili putujete s projektorom, već i pojednostavljuje instalaciju i postavljanje. To također olakšava isprobavanje različitih veličina ekrana, ​​udaljenosti i različitih soba kako bi se vidjelo što je najbolje.

Ako je vaš projektor prenosiv, ljeti možete objesiti platno na vanjski zid (ili garažna vrata) i uživati ​​u vlastitim drive-in filmovima!

Svjetlosni izlaz i svjetlina

Bez dovoljno svjetla, projektor neće moći prikazati sliku. Ako je izlaz svjetla prenizak, slika će izgledati mutna, čak i u tamnoj sobi.

Najbolji način da provjerite ocjenu ANSI lumena. To će vam reći koliko svjetla može projektor ugasiti. Projektori s 1.000 ANSI lumena ili više imaju dovoljno svjetline za uporabu u kućnom kinu. Veličina sobe, veličina zaslona / udaljenost i priključci za osvjetljenje prostorije također će uticati na potrebu za više ili manje lumena.

Omjer kontrasta

Omjer kontrasta nadopunjuje svjetlinu. Kontrast je odnos između crno-bijelih dijelova slike. Visoki omjeri kontrasta daju bjelji bijeli i crni crni.
Projektor može imati veliku ocjenu lumena, ali ako je omjer kontrasta nizak, slika će izgledati isprano. U zamračenoj prostoriji, omjer kontrasta od najmanje 1,500: 1 je dobar, ali se 2000: 1 ili viši smatra se odličnim.

Gustoća piksela

Važna je gustoća piksela (također i razlučivost zaslona). LCD i DLP projektori imaju fiksni broj piksela. Ako je većina vaših gledanja HDTV, uzmite što je moguće veći broj prirodnih piksela (po mogućnosti 1920 x 1080). Izvorni broj piksela od 1024×768 dovoljan je za DVD. Međutim, 720p HDTV signali zahtijevaju 1280×720 piksela za izvorni prikaz, dok 1080i HDTV ulazni signal treba prirodni broj piksela od 1920×1080.
Ako imate Blu-ray Disc player, razmislite o projektoru s 1920×1080 izvornom rezolucijom piksela i mogućnošću prikaza 1080p formata.

Reprodukcija boja

Reprodukcija boje je još jedan bitan faktor. Provjerite prirodne tonove i dubinu boje. Provjerite kako boje izgledaju u najsvjetlijim i najtamnijim dijelovima slike. Provjerite stupanj stabilnosti boje od ulaza do ulaza i da se upoznate s vrstama postavki slike koje nude video projektori.
Svako ima malu razliku u percepciji boja i što izgleda ugodno. Pogledajte pažljivo.

Ulazi u projektorima

Pogledajte da li projektor ima ulaze koje trebate. Svi video projektori (novi modeli) imaju HDMI ulaze , a većina projektora ima i VGA i / ili DVI ulaze za računar. Međutim, ako imate starije komponente koje koriste priključke kao što su kompozitni i S-video za analogne izvore ili komponentne video izlaze. Mnogi noviji video projektori više ne nude ove opcije ili mogu ponuditi samo kompozitne video ulaze. Dakle, kada kupujete projektor, svakako je važno provjeriti ima li ulaze koje su vam potrebne.

Cijenu i dobavljivost video projektora možete pogledati na sljedećem linku: https://www.procomp.ba/583-projektori