Graficka karta

Kada kupujemo novu grafičku karticu, sve na što se fokusira igrača populacija je brzina i stabilnost nove grafičke kartice i rezultati koje ona postiže u novim igrama koje se nude na tržištu. Odabir nove grafičke kartice donosi odluku o tome šta očekujemo od ovog harvera. Mnogi više vole minimiziranje sa brzinom, dok oni drugi više vole proširenje karakteristika pa makar kartica dimenzijama i ostala kao i one prije.

Možda nećemo odmah primjetiti razlike kod tih novih karakteristika ali nakon nekog vremena sa zahtjevnim igrama ili programima shvate prednosti te odluke. Ovdje govorimo o NVIDIA GEFORCE GTX 1660 TI grafičkoj kartici.

Turningova arhitektura GTX 1660 TI

Odmah na početku da navedemo da se ova kartica prema performansama smjestila negdje između Nvidia GTX 1060 i Nvidia RTX 2060. Nvidia GTX 1660 Ti donosi odmacinjanje sa Turningovom arhitekturom u odnosu na prijašnje modele. RT i Tenzor jezgre koje su bile u srcu RTX modela su nestale. I sad ono pitanje šta smo dobili kao dopunu za to – pa ništa u biti što na prvi pogled izgleda razočaravajuće ali nije. Kao prvo Nvidia ima manji i povoljniji GPU i ponovo vraća GTX koji je ipak najbolji brend ispod RTX 2060. Ali ostale karakteristike Turningove arhitekture su tu, poboljšana hijerarhija predmemorije, podrška za sjenčenje, brzu matematike, simultane INT i FP operacije. Ovi GPU-ovi su izrađeni pomoću TSMC-ovog 12nm FinFET procesa i da navedemo da za razliku od raznih RTX kartica čija je brzina memorije 14Gbps ova Nvidia GTX 1660 Ti je na 12Gbps.

Kako se u igrama pokazala ?

Kako se pokazala tamo gdje je najočekivanija ? GTX 1660 Ti nije baš ono što su igrači htjeli jer su ljudi željeli mnogo bolje performanse i više jezgri po ovoj cijeni. Ima 20% više jezgri ali to nije dovoljno zadovoljilo kupce. Overkloking je moguć ali do koje granice još nije detaljno potvrđeno. međutim ne prateći tu priču oko broja jezgri navest ćemo razloge koji će vas lako uputiti na kupovinu NVIDIA GEFORCE GTX 1660 TI grafičke kartice. Prvenstveno zahvaljujući cijeni možemo reći da je ova kartica srednje klase idealna za kupovinu jer je besprijekorna za pokretanje trenutno bilo koje igre na 1080p rezoluciji sa ultra visokim frameratima. Pruža dobre performanse koje lako nadmašuju stare Nvidia GTX 1060 kartice.

Oni koji traže dobru karticu koja će ih odlično služiti godinama neka se ne dvoume oko kupovine NVIDIA GEFORCE GTX 1660 TI. Ovo je odličan izbor i neće biti kajanja, jer kada pokrenete računar sve sumnje će biti odklonjene..