xiaomi

Xiaomi je predstavio nedavno svoj novi pametni telefon Xiaomi Pocophone F1 koji je iznenadio sve koje prate aktivnosti Kineskog proizvođača mobitela. Samim tim i nas jer uprkos činjenici da Xiaomi pokriva jako velik spektar različitih modela lansiranje jednog ovakvog modela poput Pocophone-a nismo mogli nikako da predvidimo.

Pocophone poseban brend

Xiaomi Pocohone F1 dolazi sa ultimativnim procesorom i u sebi ima 6 GB RAM-a do sada po enormno niskoj cijeni čime namjerava izazvati opšti haos na tržištu pametnih telefona. Treba reći da je i prije bilo prostora za same varijacije sa cijenama jer je čak i top model Xiaomi Mi 8 u startu realno jeftiniji od čitave generacije OnePlusa 6 (najnovije generacije „flagshipa“).

Trenutno najbolji best-buy mobitel je upravo Pocophone jer bolji hardver po nižoj cijeni globalno nećete naći. U Startu sam ovaj model Xiaomi dolazi sa global ROM-om što je također jedan od prodajnih aduta jer kupci van Kine neće imati problema sa instalacijom same Google Aplikacije na kineski ROM što se do sada unazad par godina znalo dešavati. Također jedan novitet je da Xiaomi želi naglasiti da je Pocohone poseban brend odnosno Xiaomi ga želi odvojiti od matičnog što je česta pojava u kineskoj industriji jer forsira konkurenciju među brendovima unutar kompanije. Kako i zašto je Pocophone F1 ovako jeftin i povoljan, pogledajmo u nastavku teksta.

Estetika nije u prvom planu

Sam dizajn ne možemo reći da je unikatan ili nešto pretjerano specijalan, kao ni za veliku većinu ovogodišnjih Android modela, tako da estetika ovaj put nije bila u prvom planu pa ni Pocophone F1 nije izuzetak. Kučište je urađeno od neke vrste plastike nalik pilikarbonatu. Da otklonemo predrasude naravno ne radi se ni o kakvoj jeftinoj plastici kao što možda očekujete jer je proizvođač morao negdje uštediti ili što imamo predrasudu za stvari koje dolaze iz Kine.

Ugrađen Snadragon 845

Display mobitela iznosi 6.18 inča sa rezolucijom od 2246 x 1080 i gustoćom od 400 ppi što daje isuviše dobre rezultate. Ni svjetlina ni kontrast nije izostao pa problem sa čitljivošću na dnevnom svjetlu nećete imati. Takođe vrijedno spomena je da se način prikaza boja može softverski podešavati te uključiti filter plave svjetlosti što vam smanjuje umor očiju ako imate u planu dugo gledati u ekran.

Najveća zvijezda ovog telefona i prodajni adut je Snadragon 845 koji trenutno važi za jedan od najjačih procesora i ugrađuje se u najskuplje uređaje koje trenutno imamo na tržištu. Isto tako vrijedi i za ram od 6 GB-a koji se mahom nalazi samo u najvišem cjenovnom razredu mobilnih uređaja. Test primjerak ovog mobitela imao je 64 GB interne memorije, a model ovog mobitela sa 128 GB odnosno sa 256 GB će također biti dostupan, kao i model sa 8 GB RAM-a. Sve ovo Pocophonea F1 osigurava mjesto među najboljim Androidima na svijetu.

Ponudu i cijenu Xiaomi Pocophonea F1 možete pogledati na sljedećem linku: https://www.procomp.ba/mobiteli/5375-xiaomi-pocophone-f1.html