Power bank (Eksterni Punjač)

Power bank ili kako ih neko još zove i eksterni punjači su jako korisni uređaji. Donijeli su velika olakšanja za sve mobilne uređaje koje danas koristimo. Pa iako ih zovu i mobilnim baterijama, ipak je Eksterni punjač nešto drugačiji od toga. Kao i mnogi uređaji, prodaje se u velikom broju varijanti sa razlićitim mogučnostima. I zbog toga prilikom kupovine dolazi do nedoumica. Pitate se koji model će zadovoljiti vaše potrebe i koji Powerbank (Eksterni Punjač) da kupite.

Powerbank (Eksterni punjač baterije) se koriste za punjenje različitih mobilnih uređaja, i time jednostavno rješavaju jedan veliki problem. Nema više straha od prazne baterija, a nemate gdje uključiti uređaj. Jednostavno uključite uređaj na Powerbank i pustite neko vrijeme da se baterija napuni. Naravno, preko Powerbank-a možete pokrenuti i nesmetano puniti bilo koji od mobilnih uređaja koje koristite. U tekstu koji slijedi možete naći odgovore koji eksterni punjač treba da kupite da bi dobili šta vam treba.

Kapacitet PowerBank-a

Osim cijene, ovo je očekivano jedan od osnovnih kriterija prilikom odluke za kupovinu Powerbanka (Eksterni Punjač). Prijenosni baterijski paketi Powerbank dolaze u velikom broju kapaciteta i na osnovu toga vi nećete imati problema odabira. Mali Eksterni punjači dolaze sa kapacitetom od 2.000 mAh, a veliki i robusni mogu imati i više od 20.000 mAh. Veličinu kapaciteta najbolje bi bilo odrediti procjenom koliko različitih uređaja namjeravate koristiti pojedinačno ili istovremeno. Vrlo je bitno da znate i koliko dugo ćete koristiti punjač prije nego što ga ponovo budete punili. Ako želite nabaviti eksterni punjač, dobro razmislite koji vaš ciljni uređaj može u potpunosti napuniti u jednom punjenju.

To određujete tako što znate energetski kapacitet uređaja koji ćete puniti. Na osnovu toga tražite kapacitetnu snagu vašeg eksternog punjača. Možemo slobodno reći da bi manji powerbank od 3.000 mAh bio više nego dovoljan za potpuno punjenje većine pametnih telefona. Za punjenje laptopa i tableta trebat će vam powerbank većeg kapaciteta. U te svrhe bilo bi dobro pronaći powerbank sa 11 000 mAh. Sa ovim powerbankom osim laptopa i tableta možete istovremeno puniti i veći broj manjih uređaja. Bitna stavka na koju treba obratiti pažnju je da USB powerbank ima dovoljan broj ulaza za sve uređaje. Misli se na uređaje koje želite istovremeno puniti.

Veličina i težina

Drugi faktor koji bi vam mogao biti važan pri razmatranju što kupiti je fizička veličina i težina eksternog punjača. Ako planirate da Powerbank svakodnevno nosite sa sobom, treba da se odlučite na što lakši model u ponudi. Često veličina Powerbank zavisi od broja USB ulaza. USB eksterni punjač sa jednim ili dva USB ulaza je fizički manji od onog sa tri ili četiri USB priključka. Osim toga, neki od njih su velikog kapaciteta koje podržavaju USB i obične utikače. Svojom veličinom se mogu porediti sa ciglama – ogromni su i teški. Ali opet ako ne planirate mnogo i često da ih nosite, ovi powerbankovi se mogu prenositi u ruksacima ili torbama.

Vrijeme punjenja

Punjenje eksternog punjača i punjenje uređaja mobilnom baterijom su dvije odvojene stvari. Sasvim je normalno da se Powerbank (Eksterni Punjač) puni čitavu noć iz zidne utičnice. Međutim, nije dobro ako toliko vremena treba da Powerbank napuni neki uređaj. Brzina punjenja uređaja iz Powerbank-a je jako bitna. A osim punjenja telefona, također je bitno da se i tableti i laptopi brzo pune. Što brži, što lakši i kapacitetom veliki – takvi Powerbank (Eksterni Punjač) su i najbolji.