playstation

Dugogodišnja konkurencija i svojevrsni rat procesora između Intela i AMD-a nije jedina konkurencija koja se duže vrijeme vodi u svijetu visokih tehnologija, računara i igračih konzola. Mnoge konzole su bile i prošle tokom svih tih godina ali konkurencija Playstationa i XBox konzole ostaje i nastavlja se i dalje.

Armija sljedbenika i na jednoj i na drugoj strani favoriziraju svoj brend a realno gledajuči može se odmah reći da i jedna i druga strana imaju svoje prednosti i svoje slabe strane. Pitanje koja konzola je bolja to u krajnosti ostavljamo svakom pojedinačno da odluči. Neko će svoju presudu donijeti na osnovu snage i brzine konzole, neko brojem i cijenom igara a neko prosto gledajuči samo izgled konzole.

Prikaz na ekranu

Već kada su se pojavile PS4 i XBox One konzole su već tada vodile bitku za tržište i naklonost igrače populacije. Već od ranije je sa svojom prvom PSX konzolom – Playstation zauzeo tron, ali se XBox 360 i pored PS3 dobrano primakao vrhu. Trenutni omjer snaga je i dalje naklonjen ka PS4 ali i XBox One ima jako mnogo igrača u svijetu i igre koje se vrte na toj konzoli su jako igrane. Naravno i Playstation donosi izuzetno popularne i igrive naslove koji se svakim danom obogačuju novim naslovima i donosi uzbudljivo iskustvo igranja.

Igre koje se prikazuju na ekranima izgledaju spektakularno realne i svakim danom su sve bolje i realnije. Prikaz na ekranu kod XBox One S modela je čisti 4K HDR, a izuzetno snažna XBox One X konzola osim 4K HDR prikaza ostvaruje na toj rezoluciji i 60 sličica u sekundi tokom igranja. Soni u svojoj PS4 Slim tankoj varijanti reprodukuje HDR rezoluciju, a skuplji PS4 Pro podržava 4K rezoluciju. Sve ovo su karakteristike koje vam mogu pomoči u vašem izboru.

XBox One karakteristike

Što se tiće karakteristika konzola odmah da kažemo da sve verzije PS4 i XBox One konzola podržavaju 802.11 ac Wi-Fi i Gigabit Ethernet, te time nećete imati problema sa umrežavanjem.

Što se tiće portova, XBox One S i XBox One X imaju identične portove od kojih svaki ima dva HDMI porta. Jedan za TV ulaz i jedan za primanje satelitskog ili kablovskog signala. Ima dva USB 3 porta, optički audio izlaz, IR izlaz i kabal za napajanje.

PS4 karakteristike

PS4 Slim i PS4 Pro imaju malo drugačije ali ipak slične ulaze. Obje verzije imaju jedan HDMI izlaz, Ethernet priključak i napajanje i jedan USB priključak na stražnoj strani i dva priključka naprijed. Jedina razlika Slim i Pro modela je taj što pro ima optički audio izlaz a Slim ga nema.

Cijenu i dobavljivost Playstation 4 i Xbox One možete pogledati na sljedećem linku: https://www.procomp.ba/668-konzole