Red-Dead-Redemption-2

Igrajuči igre na računarima uvijek smo imali čime da se zabavimo ali neke od igara koje su se ekskluzivno radile za konzole ostale su nam san. Bar neko duže vrijeme. Svi se dobro sječamo a i sada igramo na konzolama megahit Red Dead Redemptiona – western sagu koja je oduševila igraču populaciju.

Sada nakon izlaska Red Dead Redemptiona 2 mnogi su se upitali da li ćemo ikada zaigrati neku od ovih igara. I onda napokon… prvi Red Dead Redemption dolazi na Sonyjev streaming servis PlayStation Now, što znači da ćemo putem istoga moći zaigrati RDR i na računalima. Doduše ovo nije baš najbolje rješenje ali kako se kaže -bolje išta nego ništa. Napokon igramo RDR na PC.

red_dead_redemption_2

I dok ostavljamo PC igrače da čekaju dan kada će moći da zaigraju RDR, mi se okrečemo prema novoj prići – Red Dead Redemptiona 2. Šta reči novo za novu Rockstar igru ?

Prije svega možemo reći da je ova igra i ako otvorenog tipa možda nešto manja od nekih igara slične strukture. Ali detalji kojima je “napunjena” i sama izvedba je tako napravljena da odmah na početku možemo dati zakljućak kako je ovo jedna od najljepših igara koje smo vidjeli do sada. Prvenstveno se to odnosi na prirodno svjetlo u igri koje ostavlja bez daha tokom igre. Doduše postoje i neki nedostaci koji su isto tako vidljivi odmah na početku ali za to postoji dobro opravdanje.

Rockstar je dao jako mnogo dijaloga koji se odvijaju u pokretu ali je to sve način prezentiranja priče kako bi dobro povezali radnju i dešavanja vezana za razbojničku bandu Dutcha van der Lindea, ispričanu kroz oči Arthura Morgana, Dutchovog desne ruke.

Da bi priču u ovom nastavku dobro razumjeli i doživjeli družite se sa članovima bande i izvan misija koje skupa radite, pljačkajte skupa, idite skupa u lov, igrajte domine, poker itd. Još da napomenem da je radnja RDR2 smještena neposredno prije događanja prvog Red Dead Redemptiona 2.

red_dead_redemption_2

Ako vam je zamorno jahanje koje je ipak osnovno prevozno sredstvo tog vremena, vi možete jednostavno preći u cinematic kameru gdje konj automatski slijedi put do destinacije. Za to vrijeme vi možete da odmorite. U RDR 2 nema brzog putovanja do trgovine kada nešto ulovite, a pored toga tokom putovanja morate paziti da ne naletite na neku bandu koja će vas napasti i opljačkati.

Napredak u igri obično ide tako da sa svojim likom posjećujete grad za gradom i regiju za regijom. Nije bitno mjesto odakle ste krenuli. Struktura misija u RDR2 se ne razlikuje od prijašnjih Rockstarovih naslova. Kad krenete s misijom dok je ne završite ne možete raditi ništa drugo osim onoga što se oćekuje u toj misiji. Dobra stvar je što se ne ponavljaju misije sa sličnim zadacima. Izvršavajući zadatke savjetovali bi vas da isključite radar i pomoć prilikom ciljanja jer je ugođaj bez tih pomoći izuzetan. Baš divlji zapad.

I šta reći na kraju osim da je ovo nešto najbolje što se trenutno desilo u igračkoj industriji. Ima nekih manjih nedostataka, ali Red Dead Redemptiona 2- igra za duže vrijeme i igra kojoj ćemo se sigurno vračati sa oduševljenjem.