samsung tv

4K televizor Samsung TV Q6F QLED je izvrstan televizor sa veoma mnogo različitih i dobrih upotreba. Ima mogučnosti osvjetljavanja koje rješava pitanje svjetlosti u svjetlijoj sobi. Zahvaljujući jako dobro urađenom prirodnom omjeru dobija se izuzetno kvalitetna slika i u jako zatamnjenim prostorijama. Što se tiće igrače populacije, i oni su oduševljeni Samsung Q6F QLED televizorom. Odlično ulazno kašnjenje i FreeSync podrška za promjenjive frekvencije donose lijepu i ugodnu sliku za igranje. Jedina mana ovih televizora je degradacija slike prilikom gledanja iz ugla.

Dizajn

Samsung TV Q6FN ima jako dobar dizajn i odlično se uklapa u skoro pa sva prostorna uređenja. Sve ono što vidite a vezano je za ovaj televizor, sve to lijepo podsjeća na Q8FN model. Tu prije svega mislimo na izgled pozadine TV-a, dizajn postolja i sistem za upravljanjem kablova. Poput modela Q8FN i Samsung TV Q6FN ne dolazi sa One Connect vanjskom kutijom tako da ne morate misliti o tome prilikom montaže televizora na zid. Samsung TV Q6FN je vrlo tanak model ali iako je kvaliteta izrade dobra, primjetno je da se moglo malo više poraditi na završnoj obradi.

[ngg src=”galleries” ids=”4” display=”basic_thumbnail” number_of_columns=”3”]

Kvaliteta slike

Sa već pomenutim odličnim omjerom kontrasta Samsung Q6FN televizor proizvodi duboke i jasne crne scene i odlično funcionira i u zatanjenm i svijetlom okruženju. Na 50% sive boje primjeti se zamućenje a sredina ekrana je malo svjetlija. Ali ovi rezultati su znatno bolji sa tamnijim nijansama sive boje i gotovo da se ne može primjetiti zamučenje. Problem boja nastaje prilikom gledanja iz ugla gdje se jasno može primjetiti pretvaranje crne boje u sivu.

Samsung tv kvalitet slike

Kao zaključak možemo reći: Korisnici Samsung TV Q6FN televizora su jako zadovoljni sa ovim modelom osim u trenutcima gledanja TV sadžaja iz većih uglova. Zbog toga ovo nije dobar izbor za šire prostorije za gledanje.

Vrijeme odziva

Poput svih ostalih modela Samsung QLED-a iz 2018-e, Samsung TV Q6FN televizor ima odličnu kontrolu pokreta pa se objekti vrlo brzo kreću uz jako malo zamućenja. Iako je vrijeme odziva nešto sporije od Q7FN-a, još uvijek je izvrsno pa objekti tokom brzog kretanja ostavljaju jako mali trag pokteta. Poput svih ostalih Samsungovih QLED modela iz 2018-e treperenje pozadinskog osvjetljenja varira o postavkama pokreta. Samsung Q6 može smanjiti treperenje pozadinskog osvjetljenja na samo 60 fps-a, čak i u Game modu. Doduše to rezultira nekim duplikatima, ali postižete i manje zamučenje pokreta.

Ulazi

Samsung TV Q6F ima odličan niski ulazni lag kada je u PC ili Game mod. Ulazno kašnjenje kod 1080p je izuzetno nisko, što je odlično za Xbox One igre. Kao i raniji modeli iz 2018-e, Samsung Q6F može srediti igre nižih brzina kadrova do 60 ili 120Hz.Kod 60Hz velićina ulaznog kašnjenja je 21,3 ms, a kod 120Hz kašnjenje je 27,6Hz. Ali sve ovo je i dalje jako dobro za veliku večinu igraća . Ali za veliku večinu igraća i ove brzine su jako prihvatljive i dobre.

samsung tv
Samsung tv ulazi

HDMI : 4
USB : 2
Digital Optical Audio Out : 1
Analog Audio Out 3.5mm : 0
Analog Audio Out RCA : 0
Component In : 0
Composite In : 0
Tuner (Cable/Ant) : 1
Ethernet : 1
DisplayPort : 0
IR In : 0
SD/SDHC : 0

Kvalitet zvuka

Za kvalitet zvuka na Samsung Q6F televizora možemo reći da je osrednje kvalitete. Ovaj model posjeduje 4.1 zvučni sistem za razliku od Q6FN televizora koji ima 2.1 sistem. Frekvencijski odziv je prosječan na 76Hz, čime će ovaj televizor proizvesti dovoljnu jačinu zvuka ali ne i tutnjavu i buku. Samsung Q6F televizor nije jako glasan i nema neki izražen bas, ali proizvodi dovoljno snage za normalno slušanje. Dijalozi se dobro ćuju, ali za bolji i jaći zvuk ipak preporučujemo namjenske zvučnike.

Smart – pametne karakteristike

samsung smart tv
Smart OS Tizen

Samsung Q6FN televizor pokreće pametnu Smart Hub – Tizen 2018 platformu. Ima za korištenje jednostavan i moderan dizajn. Samo sučelje je jako animirano ali ponekad animacije kasne ili su isprekidane. No to neće mnogo promjeniti mišljenje o ovom dobrom segmentu. Glasovno upravljanje Samsung Q6FN televizorom dobro funkcionira i većini osnovnih funkcija možete jednostavno pristupiti. Kao i kod mnogih Samsung-ovih modela povremeno se pojavljuju oglasi koji se nažalost nemogu iskljućiti.

Jako dobru ponudu i odlične cijene Samsung televizora možete pogledati na web shopu ProComp-a na sljedećem linku: https://www.procomp.ba/575-televizori.