apple iPhone 12

Mjesec dana kasnije od uobičajenog termina, Apple je 13.10.2020. službeno predstavio novi iPhone 12. Već prvi pogled na nove modele pokazuje da nemaju veće dizajnerske promjene u odnosu na prethodne dvije generacije. 

U uvodnoj riječi, Tim Cook je naglasio da je ovo potpuno nova era za iPhone, jer donosi podršku za 5G tehnologiju. Za vrijeme predstavljanja, naglasak je dan na podršku za milimetarski val, od čega će profitirati korisnici u SAD koji koriste npr. Verizonovu mrežu. Prema riječima predstavnika Verizona, milimetarskim valom pokriveni su stadioni, aerodromi i slična mjesta gdje se okuplja velik broj ljudi u isto vrijeme. Naravno, benefite ovoga će se osjetiti tek kad prođe korona.

Bitno je napomenuti da novi iPhone 5G koristi ”pametno”, odnosno uređaj je spojen na 4G mrežu, dok na 5G prebaci samo u trenutku kad je brzina zaista potrebna. Ovakav način rada bi trebao rezultirati maksimalnom štednjom baterije.

Prvi predstavljeni model – iPhone 12 ima aluminijsko kućište i 6,1-inčni zaslon, ali je uređaj 11% tanji od prethodnika, navode u Appleu. Ekran je u OLED tehnologiji s 2.000.000:1 kontrastom, a povećana je i rezolucija. Zanimljivo je da je pozadinsko osvjetljenje zaslona podignuto na 1200 nita, a i zaštita zaslona je napredovala uz tzv. keramički štit, koji predstavlja višestruko bolju zaštitu u odnosu na klasične Gorilla Glass zaštite. Ipak, tek treba vidjeti kako će se to pokazati u praksi.

Kao što se i očekivalo, ispod poklopca nalazi se novi A14 Bionic procesor, zasnovan na 5-nanometarskom procesu, a sadrži 11,8 miliona tranzistora. U osnovi sadrži šest jezgri, a trebao bi biti do 50% brži od prethodnika. Poboljšana je i komponenta umjetne inteligencije s mogućih 11 biliona procesa u sekundi. Poboljšan je i GPU, koji također nudi 50% veću brzinu, što će se najviše osjetiti u igrama.

Utor za punjenje preko kompjutera ostao je i dalje na Lightning standardu.

iPhone 12 sadrži dvije kamere. Jedna je 12 MP klasična (26 mm) i optički je stabilizirana, a druga 12 MP ultra-širokokutna.

Druga verzija uređaja je 5,4-inčni iPhone 12 Mini, koji je dimenzijama manji, ali donosi praktično isti hardver, dakle A14 Bionic procesor i ostale komponente.

Treći (i četvrti) model čine iPhone 12 Pro, u nehrđajućem čeličnom kućištu, sa zaslonom od 6,1 inča, dok njegova Max verzija (iPhone 12 Pro Max) ima zaslon od 6,7 inča.

Kad su kamere u pitanju, ova dva uređaja ih sadrže tri, od kojih jedna donosi optičko povećanje od 65 mm, odnosno 2,5 puta. Pro modeli još imaju mogućnost spremanja fotografije u RAW formatu, što puno znači foto entuzijastima, makar znamo da u Androidu postoji odavno. 

Još jedna stavka za Android je stara priča – snimanje HDR videa, no moguće je da Apple nudi razvijeniju opciju, a to ćemo saznati nakon prvih korisničkih testova.

Cijena

Cijena novih iPhonea u SAD je poznata: iPhone 12 Mini će koštati 699 dolara, iPhone 12 (osnovni model) 799 dolara. iPhone 12 Pro sa 128 GB interne memorije 999 dolara, a iPhone Pro Max ima cijenu 1099 dolara. U Evrpskoj Uniji mogu se očekivati slične cijene, ali u eurima, dok će na ovim prostorima vjerovatno biti nešto viša.

Sve ove proizvode možeš pronaći u ProComp poslovnicama ili na našim web shopu na sljedećem linku: https://procomp.ba/238-apple-iphone