kamere

Ako se pitate šta su to akcione kamere i po čemu se one razlikuju od ostalih kamera, odgovor je vrlo jednostavan. Akcione kamere su dizajnirane da pričvršćivanje na kacige, auta, daske za surfanje i bilo kojeg drugog objekta gdje poželite da je postavite. Njihovi mali i dinamični snimci su akcijske kamere učinile popularne u različitim situacijama i vremenskim situacijama. Mnogi ljubitelji ekstremnih sportova snimaju svoje avanture sa kamerama pričvršćene na sebe ili na svoju opremu.

Često ih koriste i velike TV kuće u situacijama kada je upotreba obične video kamere nemoguća. Ali ovo nije uslov da nabavite sebi jednu ovakvu kameru. Ne morate biti ljubitelji ekstremnih sportova ili TV urednik da bi koristili ove pogodnosti. Akcione kamere su ujedno sjajna familijarna zabava, naročito u danima odmora i zaabvnih porodičnih dešavanja. Mnogi se pitaju ko daje najbolju akcijsku kameru? Naravno da su u vrhu oni koji su i izmislili cijeli ovaj žanr akcijskih kamera, a to je GoPro i oni su očekivano i lideri na tržištu.

Karakteristike akcioni kamera

Jedna od najbitnijih karakteristika je kvalitet rezolucije kojom akcione kamere snimaju tokom rada. Većina današnjih kamera snima 4K snimke, ali da napomenemo da neke kamere prave kvalitetnije 4K snimke od drugih. Osim toga neke akcijske kamere nude veće brzine kadrova za izuzetno glatke snimke. Najbolje akcijske kamere imaju sisteme za stabilizaciju i to ih čini još boljima od drugih.

Mnogi od nas su mišljenja da akcijske kamere uglavnom snimaju samo video snimke. Ali akcione kamere prave i dosta dobre fotografije pa se koriste i na taj naćin. Osim ovih karakteristika, akcijske kamere uključuju GPS, Wi-Fi i kontrolu ekrana osjetljivog na dodir. Naravno da sve ovo poskupljuje cijenu kamere, pa ako vam nije prijeko potrebno nema potrebe za povečanje troškova prilikom kupovine akcijske kamere. Na vrhu ponude akcijskih kamera danas je GoPro Hero7 Black, a ovdje imate top pet akcijskih kamera danas:

Akciona kamera GoPro Hero 7 Black

akviona kamera GoPro Hero 7 Black

Hero7 Black nudi mnoštvo velikih poboljšanja u odnosu na raniju verziju Hero6 Black. GoPro Hero7 Black dodaje nove Go-Pro nove tehnologiju pod imenom HyperSmooth za stabilizaciju slike. Nevjerovatno dobro odrađuje glatke snimke i to ovo akcijsku kameru čini jako poželjnom. Još jedna tehnologija pod imenom TimeWarp i glatke 4K snimke postavlja ovu akcijsku kameru na vrh ponude danas. Kamera može da ide pod vodu do 10 met. i pravi 4K video od 60fps.

Akcione kamere Yi 4K+

akciona kamera Yi 4K+

Svi koji razmišljaju o kupnji akcijske kamere trebali bi pogledati akcijsku kameru Yi 4K + jer je gotovo potpuno ista i, na neki način, čak i bolja od GoProa. Ali s ovim budite malo skeptični. Ako ste više zainteresirani za uštedu novca na karakteristikama koje čak niste ni željeli, Yi 4K + akcijska kamera je jedna od najjednostavnija i najbolji izbor za vas. I ova akcijska kamera može snimiti 4K video od 60fps.

Akcione kamere GoPro Hero 7 Silver

akciona kamera GoPro Hero 7 Silver

Iako je Hero 7 Black vrh GoPro ponude, GoPro Hero7 Silver popunjava prazninu ispod iako nema sve one fantastične mogučnosti kao Hero 7 Black. Međutim cijena je jako povoljna, pogotovo ako uzmete u obzir sve ono što trebate. Posjeduje hidroizolaciju do 10 met, i stabilizirano 4K video snimanje do 60fps. 2-inčni ekran je osjetljiv na dodir a imate mogučnost i glasovne kontrole kamere.

Akcione kamere Sony RX0 II

akciona kamera Sony RX0 II

Ova sićušna kamera druge generacije ima veliki 1-inčni senzor ) koji mogu snimati 15.3MP fotografije. Snimak videa je 4K od 30fps i Full HD snimak od 120fps. Posjeduje Soft Skin Effect i napredni AF. Sony je uspio stisnuti LCD ekran koji se može naginjati. Ovo je malo skuplja kamera, ali za one koji traže veliku kameru koja može snimiti odlične 4K snimke. Vodootporan je do 1 met.

Olfi One.Five Black

akciona kamera Olfi One.Five Black

Iako košta jako jeftino, tj. pola cijene GoPro najboljeg modela, nema mnogo vlasnika. Nemoj da vas ovo zavara jer ove kamere imaju jako dobre karakteristike. GPS, glasovna aktivacija i mogućnost povezivanja vanjskih senzora, samo su neke karakteristike koje ne posjeduje. Ali za one koji jednostavno žele snimiti dobro izgledajuće snimke a da kamera nije skupa – ovo je pravi izbor za vas.

Kompletnu ponudu akcioni kamera i oprema možete pogledati na slljedećem linku: https://www.procomp.ba/609-akcione-kamere