mobiteli samsung note

Samsung Galaxy Note vodeća serija zaživjela je još u oktobru 2011 godine, kada je najavljen Galaxy Note. Galaxy Note je bio prilično velik u to doba, i pokrenuo je vodeću seriju pametnih telefona koji dolaze sa stilusom (olovkom). Ovom modelu su se zapravo rugali zbog veličine uređaja, a vrlo malo ljudi je očekivalo da će postati toliko popularan. Galaxy Note serija pametnih telefona uspjela je postati među najpopularnijim na planeti.

Samsung Galaxy Note

Samsung Galaxy Note najavljen je još 2011. godine, i bio je izuzetno velik u odnosu na tadašnje telefone na tržištu. S 5,3-inčnim zaslonom od 1280 x 800, telefon je širok 83 mm, što ga čini širim od prilično svakog drugog vodećeg telefona ovih dana (u 2019). Galaxy Note ima plastični stražnji poklopac, a uključuje fizički taster ispod displeja, zajedno sa dva podešavajuća dugmeta sa strane. Unutar telefona se nalazi tastatura i dostupna je u svakom trenutku.

Galaxy Note pokreće Samsung-ov dvojezgarni Exynos procesor, a isporučuje se s 1 GB RAM-a i 16GB / 32GB interne memorije. Uređaj uključuje bateriju od 2500 mAh, koja se može ukloniti, a na stražnjoj je strani jedna kamera od 8 megapiksela. Jedinica od 2 megapiksela uključena je na prednjoj strani telefona. Uređaj se isporučuje s Android 2.3.5, dok je posljednje ažuriranje koje je primio Android 4.1.2 Jelly Bean.

Samsung Galaxy Note II

Samsung Galaxy Note

Galaxy Note II (koji se još naziva Galaxy Note 2) najavljen je 2012., a objavljen je mjesec dana kasnije. Uređaj uključuje tanju tipku za otključavanje odnosu na prethodnika, a olovka je opet dio paketa. To je zapravo slučaj sa svakim Galaxy Note pametnim telefonom. Galaxy Note II izrađen je od plastike, poput njegovog prethodnika.

Uređaj ima 5,5-inčni Super AMOLED ekran veličine 5,5 inča, zajedno s 2 GB RAM-a i 16GB / 32GB / 64GB prostora za pohranu. Telefon pokreće četverojezgreni procesor Exynos 4412, a na stražnjoj strani se nalazi kamera od 8 megapiksela. Sa prednje strane telefona nalazi se kamera od 1,9 megapiksela, dok je baterija od 3,100mAh takođe dio paketa. Android 4.1.1 Jelly Bean stigao je unaprijed instaliran na ovaj telefon, dok je Android 4.4.2 KitKat posljednje ažuriranje koje je telefon primio.

Samsung Galaxy Note III

Samsung Galaxy Note

Samsung Galaxy Note III (koji se još naziva Galaxy Note 3) objavljen je u septembru 2013. godine, a dostupan je istog mjeseca. Ovaj je telefon takođe napravljen od plastike, a uključuje bateriju koja se može ukloniti. Galaxy Note III u stvari je po dizajnu prilično sličan Galaxy Note II. Objavljen je s Androidom 4.3 Jelly Bean, a kao posljednje službeno ažuriranje dobio je Android 4.4.2 KitKat.

Telefon sadrži 5,7-inčni fullHD Super AMOLED ekran, 3 GB RAM-a i 16GB / 32GB / 64GB proširive memorije. Telefon napaja Samsung-ov procesor Exynos 5420 okta-core, a ima bateriju od 3.200mAh koja se može ukloniti.
Na stražnjoj strani ovog telefona nalazi se kamera od 13 megapiksela, dok se Samsung odlučio opredijeliti za postavljanje kamere sa 2 megapiksela
na prednju stranu uređaja.

Samsung Galaxy Note 4

Samsung Galaxy Note

Samsung Galaxy Note 4 predstavljen je u septembru 2014. godine, a bio je izuzetno tanji od Galaxy Note III. To je bio prvi uređaj Galaxy Note koji je ponudio skener otiska prsta. Njegov skener otiska prsta ugrađen je u njegov matični ključ. Sa svake strane tog ključa nalazi se podešavajuće dugme, jednako kao i na njegovim prethodnicima.

Galaxy Note 4 sadrži 5,7-inčni QHD Super AMOLED displej, 3 GB RAM-a i 32 GB proširive memorije. Telefon posjeduje četverojezgreni procesor Snapdragon 805, a na stražnjoj strani sadrži kameru od 16 megapiksela. Kamera od 3,7 megapiksela smještena je na prednjoj strani telefona, dok uređaj dolazi s izmjenjivom baterijom od 3.220mAh s podrškom za
brzo punjenje (Quick Charge 2.0). Android 4.4.4 KitKat stigao je unaprijed instaliran na ovaj telefon, a Android 6.0.1 Marshmallow posljednje je službeno ažuriranje koje je stiglo u telefon.

Uz Galaxy Note 4, Samsung je najavio još jedan Note-ov vodeći proizvod, svoj prvi pametni telefon sa zakrivljenim displejem, Galaxy Note Edge. Ovaj telefon ima zakrivljeni displej s desne strane, a u osnovi je on zakrivljen dizajnom zaslona za Samsung. Uređaj pokreće Snapdragon 805, isti kao i kod Galaxy Note 4, a osim razlike u dizajnu, telefon je gotovo identičan Galaxy Note 4.

Samsung Galaxy Note 5

Samsung Galaxy Note

Samsung Galaxy Note 5 objavljen je u augustu 2015. godine. Zapravo nije donio toliko velike promjene u pogledu dizajna u odnosu na njegovog prethodnika. Telefon sadrži skener otiska prsta ispod displeja isto kao i na Galaxy Note 4. Android 5.1.1 Lollipop je unaprijed instaliran na Galaxy Note 5, dok se telefon na kraju mogao ažurirati na Android 7.0 Nougat.

Galaxy Note 5 pokreće octa-procesor Exynos 7420, dok telefon sadrži 4 GB RAM-a i 32GB / 64GB prostora za pohranu (ne može se proširivati). Uređaj sadrži 5,7-inčni QHD Super AMOLED ekran i glavnu kameru od 16 megapiksela. Selfie jedinica od 5 megapiksela takođe je dio Galaxy Note 5 paketa, a isto tako je i baterija od 3.000 mAh koja se ne može ukloniti. Telefon podržava brzo punjenje od 15 W (Quick Charge 2.0), kao i bežično punjenje.

Samsung Galaxy Note 7

Samsung Galaxy Note

Samsung Galaxy Note 7 najavljen je u avgustu 2016. godine, a izrađen je od metala i stakla. Ovaj telefon i dalje sadrži skener otiska prsta ispod displeja i dva podesiva dugmeta, ali je uveo dvostrane zakrivljene zaslone u ovu
liniju Galaxy Note. Nažalost za Samsung, Galaxy Note 7 imao je ozbiljnih problema sa svojom baterijom. Galaxy Note 7 telefoni zapalili su se diljem svijeta, a kompanija je na kraju izbacila Galaxy Note FE varijantu Galaxy Note 7.

Galaxy Note 7 pokreće 64-bitni okta-core procesor Exynos 8890, a ima 4 GB RAM-a i 64 GB prostora za pohranu (proširivo). Telefon je dobio 5,7-inčni QHD Super AMOLED displej, a taj ekran je kompatibilan sa HDR10. Na stražnjoj strani telefona nalazi se kamera od 12 megapiksela, dok je uređaj isporučen sa 3.500 mAh baterijom. Android 6.0.1 Marshmallow stigao je unaprijed instaliran na telefon.

Samsung Galaxy Note 8

Samsung Galaxy Note

Samsung Galaxy Note 8 bio je prvi Galaxy Note pametni telefon koji nije sadržavao podešavajuće tipke. Ti su tasteri zamijenjeni tipkama na ekranu, dok je skener otiska prsta telefona premješten na stražnju stranu uređaja. Uređaj je najavljen u kolovozu 2017., te je imao znatno tanje okvire od Galaxy Note 8. To je bila najznačajnija promjena u pogledu dizajna od tada već prvog Galaxy Note pametnog telefona. Uređaj takođe ima zakrivljeni displej, a izrađen je od metala i stakla.

Galaxy Note 8 sadrži 6,3-inčni QHD + Super AMOLED zakrivljeni displej, zajedno sa 6 GB RAM-a i 64GB / 128GB / 256GB prostora za pohranu. Telefon pokreće Exynos 8895 (Snapdragon 835 u SAD-u i Kini), dok je u paketu uključena i 3.300mAh baterija. Bežično punjenje podržava i Quick Charge 2.0. Android 7.1.1 Nougat dolazi s unaprijed instaliranim na Galaxy Note 8, dok telefon ima dvije kamere od 12 megapiksela na stražnjoj strani. To je prvi uređaj s markom Galaxy Note koji uključuje dvije kamere na stražnjoj strani.

Samsung Galaxy Note 9

Samsung Galaxy Note

Samsung Galaxy Note 9 najavljen je u kolovozu 2018., a po dizajnu je prilično sličan Galaxy Note 8, iako ima još tanji okvir. Telefon je napravljen od metala i stakla, baš kao i njegov prethodnik, a uključuje stražnji skener otiska prsta, baš kao i Galaxy Note 8. Galaxy Note 9 isporučuje se s dvije kamere na stražnjoj strani (dvije jedinice od 12 megapiksela) , i jednu kameru od 8 megapiksela na prednjoj strani.

Na uređaj je unaprijed instaliran Android 8.1 Oreo, dok telefon ima 6,4-inčni QHD + Super AMOLED, zakrivljeni displej. Telefon poseduje 6 GB / 8 GB RAM-a i 128 GB / 512 GB prostora za pohranu (proširiv), dok ga pokreće 64-bitni okta-core procesor Exynos 9810 (Snapdragon 845 u SAD-u i Kini). Baterija kapaciteta 4.000 mAh takođe je dio paketa, dok podržava Quick Charge 2.0 brzo punjenje, ali i bežično punjenje.

Samsung Galaxy Note 10 serije

Samsung Galaxy Note 10

Samsung Galaxy Note 10 serija najavljena je u kolovozu 2019. Samsung je prvi put od 2014. odlučio da istovremeno objavi dva vodeća Galaxy Note smartfona, Galaxy Note 10 i Galaxy Note 10+. Oba telefona su izrađena od metala i stakla, imaju izrazito tanke okvire i izgledaju gotovo identično. Galaxy Note 10+ ima dodatnu kameru na stražnjoj strani i veći je, ali to je prilično sve što se tiče dizajnerskih razlika.

Oba smartfona pokreće Exynos 9825 u Europi i Indiji, dok je zastupljen Snapdragon 855 u SAD-u i Kini. Oba telefona sadrže zakrivljene ekrane. Galaxy Note 10+ ima QHD + dinamički AMOLED panel, dok Galaxy Note 10 uključuje fullHD + dinamički AMOLED displej. Galaxy Note 10 dolazi sa 8 GB RAM-a, dok Galaxy Note 10+ to povećava na 12 GB RAM-a. Oba uređaja nude brzo punjenje, iako je punjenje znatno brže na Galaxy Note 10+.

Ovim pregledom smo došli do kraja predstavljanja pametnih telefona Galaxy Note serije. Na vama je da prosudite da li jedan od ovih mobitela baš pravi izbog za vas.