ssd-disk

Prije nego što uopšte i pokušamo da damo odgovor “da li nadograditi na SSD” bilo bi dobro da se upoznamo sa mogućnostima i manama HDD i SSD disk-ova za pohranu podataka u PC računarima i laptopima.

HDD – Hard disk

Hard disk

Tvrdi disk (HDD) je bio standard za pohranu podataka u mnogim generacijama računara u prošlosti. Pošto je to bio skoro pa jedini sigurni medij – Hard diskovi su se vremenom ubrzano razvijali kako stabilnošću tako i količinom podataka koje su mogli da pohrane. I tako su od početnih nevjerovatnih nekoliko megabajta podataka dosli do desetak terabajta podataka koje pohranjuju.

Danas postoje varijante 2,5 inča disk za laptope i 3,5 inča disk za računare. Iako ima još nekih neobičnih standarda za povezivanje kao što su Fibre Channel ili SCSI, večina današnjih mašina se povezuju standardom nazvanim Serial ATA (ili SATA). Pomjeranjem tehnologije naprijed HDD su zapisivali sve više i više podataka pa se do kraja 2019 očekuje kapaciteti HDD od 40 terabajta.

SSD – Solid state drive

ssd disk

Glavna razlika između SSD i HDD je ta što SSD disk nema pokretnih dijelova za razliku od HDD. Umjesto korištenja motora i mehanizma za pisanje/čitanje SSD disk koristi memoriju umjesto svega toga. Prosto rečeno – podatke čuvaju čipovi i u vremenu kad je napajanje isključeno. SSD  su mnogo pouzdaniji jer ne koriste mehaniku pa samim tim i ne stvaraju buku. Danas dolaze u verzijama od 2TB. Vrlo velike brzine čitanja i zapisivanja podataka daje velike mogučnosti primjene u različitim uređajima.

Korištenje SSD diskova u svojim konfiguracijama mnogi laptopi su i fizički postali lakši. Nema mehanizma i sve je postalo dosta tanje. Ali naravno kao i HDD tako i SSD ima svojih mana. Sve je potrošno pa i SSD jer ipak postoji ograničen broj puta koliko se može zapisati ili čitati SSD. No nema mjesta zabrinutosti u ovom slučaju jer je ipak vijek dosta duži od ostale konfiguracije. Jednom stavljen u računar SSD će sigurno nadživjeti ostale komponente.

Sad dolazi jedno očekivano pitanje. Da li već imamo pobjednika ? To još ne možemo reči budući da nismo govorili o cijeni diskova. Dok cijene SSD diskova i dalje pada ne vidimo razlog zašto da svoju mašinu ne nadogradite i s tim dobijete daleko bolje pefomanse uređaja.

Ipak u posljednje vrijeme proizvođaći rade na tome da pojeftine SSD. Sad odgovor na pitanje da li da ugradimo SSD disk ili ostavimo HDD disk. Sve zavisi od kupaca i onoga što očekujete od svoje konfiguracije. Vrijeme čini svoje i očekivano je da HDD polako napušta naše PC računare i laptope. I sad da li će uskoro napustiti vašu mašinu – to ostaje vaš izbor.

Cijenu i dobavljivost SSD diskova možete pogledati na sljedećem linku:
https://www.procomp.ba/717-ssd-diskovi