Pik ba mobiteli

Vrlo primamljive ponude mobitela i tehničkih uređaja na internetskim oglasnim servisima mogu vas ”zaviti u crno”, pogotovo ako je riječ o skupljim proizvodima. Ponuda najčešće označena kao ”najbolja prilika”, mamac je koji privlači kupca i ne mora biti uvijek promašaj, ali samo pod jednim uslovom – ako uz uređaj dobijete fiskalni račun i garanciju ovalštenih servisa. Bez toga, ni ne pomišljajte na kupnju.

Internetski oglasni servisi, poput ”OLX” u BiH, ”Njuškalo‘ u Hrvatskoj ili ”Kupujem prodajem‘ u Srbiji, samo su posrednici koji pružaju uslugu oglašavanja i ne mogu odgovarati za uslove prodaje. Uostalom, i oni imaju stalnu napomenu da kupujete kod provjerenog i povjerljivog prodavača. A takav nije ni jedan koji uz robu ne daje fiskalni račun i ovjerenu garanciju. Nažalost, naivnih i neopreznih kupaca i dalje ima. Kupujte sigurno kupovinom mobitela kod ovlaštenih trgovaca.

Za ilustraciju prenosimo nekoliko slučajeva koji pokazuju zašto ne kupiti, recimo, mobitel u nekim u OLX ”radnjama”, koje su zapravo fiktivne, nisu prijavljene i rade na crno. A lekcija iz ovih primjera glasi: kupujte sigurno samo kod registriranih i ovlaštenih trgovaca.
Primjeri:
https://tuzlanski.ba/ekonomija/prevara-na-olx-u-narucio-mobitel-dobio-dva-sapuna/
https://www.klix.ba/vijesti/bih/budite-oprezni-pojedini-online-prodavaci-pokusali-prevariti-gradjane-bih-putem-paypal-uplata/200422149