TV Box

Kupovina Android TV Box-a kao i kupovina bilo kojeg drugog visokotehnološkog uređaja – nije jednostavna odluka. Mnogo različitih modela koji se pojavljuju na tržištu donose i mnogo različitih cijena i mogućnosti koje pojedini Android TV Box-ovi nude. I kako onda znati šta je dobro, a šta nije ? Sve što možete na licu mjesta da provjerite su specifikacije Android TV Box-a koje savjesni proizvođači postavljaju na vidno mjesto na kutijama ambalaže uređaja. Naravno da su ponekad te specifikacije sumnjive tačnosti, pa se morate još informisati o Box-u. Mi vam možemo olakšati odluku dajući vam smjernice za kupovinu i informacije o pojedinim segmentima.

Procesor

Procesore za Android TV Box-ove većinom proizvode tri velika proizvođača, ali odmah možemo reći da dva od njih nisu pouzdana i naš savjet je da ih u širokom luku zaobiđete. To su Android TV Box procesori RockChip i Allwinner proizvođača. Allwinner je na velika vrata obećavao nevjerovatne specifikacije i mogućnosti, i istovremeno skoro pa nikad nešto tako nije ispunio. Mnogo obećavana snaga Tronsmart Dracoa se na kraju pokazala kao veliki fijasko i najveće razočarenje godine. Što se tiče RockChip-a, to sve na početku izgleda sjajno.

Međutim, iako posjeduje odličnu reprodukciju videozapisa treba im vlastita specijalizirana verzija Kodija da bi to nazvali RockChip Media Center. Mislimo da su inžinjeri i projektanti RockChip-a okrenuti nekim većim ciljevima i nimalo se ne obaziru na potrebe i podršku trenutnom procesoru koji ljudi danas kupuju. I na kraju ostaje jedan koji je pouzdan. AmLogic je najpopularniji proizvođač Android TV box procesora i jedini koji vrijedi kupiti. Ovo nije samo naše mišljenje i sve ovo što ste pročitali postavljaju AmLogic na vrh i našu preporuku prilikom odabira uređaja.

Memorija

Memorija je ono što najviše utiče na pokretanje operativnog sistema nekog uređaja pa tako i Android TX Box-a. Praktično je ograničenje do maksimalne količine RAM-a koju možete koristiti, ali stara krilatica “više je bolje” važi i u ovom slučaju. Današnje ograničenje od 4GB i nije problem jer svakako vaš Android TV okvir neće moći koristiti više od 4 GB. I zbog toga, upamtite da je kupovina Box-a sa više od 4GB bespotrebno bacanje novca.

Pohrana

Već duže vrijeme se na ovom području ne osjeti pomak. Tačnije od 2016-e malo toga se promjenilo na polju pohrane u Android TV Box-u. Iako je NVIDIA Shield TV iznimka sa svojih 500GB pohrane, današnji Box-ovi nude 8,16 i 32GB pohrane. I nameće se pitanje – zašto je to tako ? Trošak je odgovor na ovo pitanje. Iako NVIDIA Shield TV nudi 500GB pohrane, ne zaboravite da je to tvrdi HDD disk, a ne flash memorija. Ostali su pri odluci da se priklone streaming korisnicima, smanjili i nepotreban trošak za veću pohranu. Jednostavno rečeno, streaming korisnici prate u realnom vremenu ono što žele i rijetko kada to pohranjuju na uređaj.

Zbog toga je za Android TV Box-ove dovoljno i 8GB pohrane na kojoj će biti instalirani svi streamerima potrebni programi. I onda ostaje neka sredina. Ako niste strastveni igrač, uzmite uređaj sa 16GB pohrane i mislimo da će to zadovoljiti sve vaše potrebe.

Wi-Fi

Naravno da je ovo jako bitan segment u ponudi vašeg Android TV Box-a. Vrlo je bitno na koji način i kojom brzinom ste spojeni na internet. Jer ako nemate minimalno 802,11, vi ćete jako često gledati u krug učitavanja koji se okreće na ekranu – i prije nego što komotno budete gledali željeni video. Zavisno od povezivanja, trebati će vam brzi Wi-Fi ili Gigabitni Ethernet. Ako ste željni dokazivanja, karakteristika koja vam treba za prikaz 4K slike sa 60 slika u sekundi je HDMI 2.0. Neki Box-ovi podržavaju HDMI 1.4 i sa tim karakteristikama nećete ostvariti fluidnu sliku, a i broj sličica u sekundi je upola manji – 30.

Šta još treba da znate o Android TV Box-u?

Promjena dinamičkog osvježavanja brzine – to je automatska sinhronizacija izvora i televizora kako bi dobili najbolju moguću sliku. Naravno, sve se ovo odvija automatski bez potrebe da korisnik pravi neka ručna podešavanja. LCD ekrani mogu izgledati isprano zbog načina na koji prikazuju sliku na ekranu. HDR to sve popravlja i čini za dubinu boja sve ono dobro što je 4K uradio sa rezolucijom.

Ove karakteristike će vas uputiti prema kupovini dobrog Android TV Box-a. Suštinski, osim procesorske karakteristike vrlo je bitno da se odlučite na koji način ćete koristiti vaš Android TV Box. Osim toga, vrlo je bitna i brzina internetske veze, pa će sve to uticati na odluku koji model Android TV Box-a ćete uzeti.