Dronovi

Kupovina dron-a (zbog raznih faktora) u današnje vrijeme nije tako jednostavna stvar. Mnogo dobrih, ali i loših modela koji se nalaze u ponudi donose te nedoumice – koji dron da kupite. Ovo se prije svega odnosi na početnike koji nemaju smjernice koji model da uzmu, jer se prvenstveno odluka donosi na osnovu izgleda i eventualno kratke informacije o ponuđenom modelu.

Četiri propelera i žiroskopski dio je sve sto “na prvu” mogu da vide, a sam izgled daje dojam da su svi dronovi skoro pa isti i bez neke veće razlike. A razlike zaista postoje. Dronovi se ipak razlikuju po drugim karakteristikama osim samo po izgledu.

Smjernice za kupovinu dron-a

Kao i u svemu, prije kupovine dron-a je dobro razmisliti u koju svrhu ćete koristiti uređaj. Jer i kućna igračka u vidu bezopasnih letećih igračaka je dron, pa ako vam je samo do te vrste zabave – onda je ovo rješenje za vas. Naravno da ukoliko kupujete dron za pomoć u snimanju videa ili fotografija s visine, trebali bi dobro razmisliti i o karakteristici i kvaliteti fotoaparata/kamere koju nudi neki model. I kao što vidite prva i osnovna smjernica je da tačno znate za šta ćete koristiti kupljeni dron. Mnogo je karakteristika koji pokazuju kvalitet nekog drona, a mi vam navodimo osnovne po kojima možete lako da donesete odluku.

Savjeti za kupovinu dron-a

Budžet za kupovinu

Očekivano je da je ovo jedan od osnovnih uvjeta za odluku prilikom kupovine. Jer različite karakteristike i mogućnosti pojedinih modela dronova iziskuje i različite tehnologije izrade i samim tim i različite cijene finalnog proizvoda. Ako ste početnik i prvi put kupujete dron, odluka za jeftiniju varijantu je očekivana, a zbog mnogo razloga i trebalo bi biti tako. Skuplji modeli posjeduju različite senzore i moćne propelere pa su samim tim i skuplji iako i stabilniji u letu. Svoj budžet ćete zaštititi i samim tim dobiti bolju cijenu istog modela drona ako na internetu kontaktirate i pratite cijene tih modela. Imajte na umu da kupovina jeftinijeg drona donosi i manji vijek trajanja baterije i ograničene mogućnosti.

Vrijeme leta

Vjerovatno da je ovo prva karakteristika na koje kupci obraćaju pažnju kada kupuju dron. Procjena o vremenu koliki je vijek trajanja leta prije ponovnog punjenja baterije je ono na šta bi trebali obratiti pažnju prije svega kupci koji će dron koristiti za fotografisanje ili snimanje videa. Vremenska dužina trajanja leta prije ponovnog punjenja je 45 do 90 minuta. Naravno da ako radite egzibicije i trikove tokom leta, dužina trajanja baterije se drastično smanjuje.

Kontroler

Kontrolor drona koji se često zove odašiljač je i osnova cijelog sistema. Naziv odašiljač dolazi iz tog razloga što se sve naredbe za kretanje drona odašilju preko kontrolera tokom samog leta. Za komercijalne i zabavne svrhe postoji standardna frekvencija 2,4 GHz na kojoj rade svi dronovi u prodaji. Postoje varijante kontrolera koji prenos naredbi vrši preko tipki na tijelu kontrolera, a postoje i naprednije varijante sa LCD ekranom.

Kamera

Postoji jako mnogo kamera koji su u ponudi i koje imaju različite karakteristike fotografisanja ili snimanja videa. Mnogi dronovi posjeduju nosače koji su dizajnirani da mogu lako nositi kameru na sebi i snimati scene iz različitih uglova. Nasuprot tome, neki modeli dronova se prodaju zajedno sa unaprijed montiranim kamerama i time vas u startu oslobađa nedoumica koju kameru uzeti za neki model drona. To su unaprijed precizno određene kamere i njihov neupitni kvalitet se najbolje pokazuje uz taj model drona. Postoje i dronovi koji omogućavaju GPS, pa je ovo mogućnost kojom korisnici mogu da odrede tačnu lokaciju drona u prostoru za vrijeme snimanja besprijekornih fotografija ili videa.

Senzor

Neki od najpopularnijih vrsta senzora su GPS i temperaturni senzori. GPS-om ne samo što možete locirati prostornu poziciju drona, možete lako da programskim kontrolama odredite određena mjesta gdje možete da letite. Pomenimo i model pod imenom DJI Phantom koji ima funkciju povratka “kući”, tj. mogućnost povratka drona na određenu lokaciju pritiskom korisnika na tipku za povratak.

Informišite se

O ovome smo već pisali na početku teksta. Mnogi kupci troše ogroman novac na pogrešne dronove upravo zbog nedostatka informacija o njihovoj funkcionalnosti i mogućnostima. Dobra informacija i znati tačno kako će se dron koristiti vas može sačuvati od nepotrebno uložene veće količine novca prilikom kupovine drona. Jer kupovina drona nije nimalo jeftina stvar. Prije kupovine se dobro informišite o svakom modelu koji vas interesuje. To možete kako na internetu, tako i u samom prodajnom centru.

I na kraju – Zakon. Na ovo trebate dobro da obratite pažnju. Nestručno korištenje drona može sigurno da napravi zračne nesreće, pa trebate dobro da isplanirate visinu, vrijeme i lokaciju gdje će dron biti korišten. Sve zemlje u svijetu imaju određena pravila leta dronova i vi bi trebali biti dobro informisani o određenim zabranama korištenja drona kako ne bi imali problema sa zakonom. Pravila leta moraju se strogo pridržavati, a prilikom kupovine svaki kupac potpisuje agencijsko pismo dozvole i pravila korištenja drona.

Odličnu ponudu dron-ova možete pogledati na ProComp web shopu na sljedećem linku: https://www.procomp.ba/365-dronovi