laptop lenovo

Kod kupovine novog laptopa često je presudni faktor cijena uređaja kojeg kupujemo. Ali prije svega bi bilo potrebno dobro odrediti svhu za koju koristimo laptop kojeg kupujemo. Naročito je teško izbalansirati kupovinu gaming laptopa. Ako se odlučite za kupovinu gaming laptopa, vjerovatno će te razmisliti o Lenovo Legion Y530 modelu. Posjeduje i vrine i neke nedostatke koje imaju i ostali modeli, ali nudeći eleganciju i izvanredan izgled razmisličete o njemu. Ovo je sigurno dobar izbor za povremene igrače koji žele da kupe sebi gaming laptop.

Dizajn i priključci

Iako ima neka smiješna rješenja poput položaja kamere i nešto slabije tastature, sam dizajn laptopa će vas oduševiti bez obzira na sve to. Minimalistički dizajn i stil daju mu ugodan izgled koji će se lako uklopiti u lik poslovnog savremenog poduzetnika. To osvježavajući momenat u vremenu kada nas na tržištu zasipaju nepotrebnim blještavim elementima koji dominiraju kategorijom laptopa za igre. Hladno bijelo pozadinsko svjetlo osvjetljava crne tastere na tastaturi, i kompletno gledavši laptop izgleda baš elegantno.

[ngg src=”galleries” ids=”18” sortorder=”113,118,114,120,119,115,116,117,121” display=”basic_thumbnail” number_of_columns=”3”]

Ako bolje pogledamo na dizajn, možemo slobodno reći da je nešto najbolje – uski okvir koji okružuju ekran. Teksturirani poklopac posjeduje blago uzdignute utore. Trostruki LED simbol zasvijetli sjajni i crni logotip Legije izgleda prelijepo. Sa svojih 5,2 kilograma, Lenovo Legion Y530 je težak u usporedbi sa drugim gamerskim laptopima. Ovdje nemojte da mislite da je Legion Y530 nezgrapan uređaj, jer tanki okviri čine relativno kompaktan uređaj. Ipak Legion Y530 posjeduje neke agresivno oblikovane otvore i širok raspon priključaka, uključujući mini DisplayPort, USB 3.1 port, HDMI, USB Type-C priključak, Gigabit Ethernet, priključak za napajanje i Kensington bravu.

Lenovo Legion Y530 ekran i boje

Laptop Lenovo Legion Y530

Lenovo Legion Y530 posjeduje 15,6-inčni ekran, koji iako daje oštar prikaz ima dosadne i beživotne boje. Blago lošiji zeleni tonovi koji su pomalo izblijedjeli i loša plavo-žuta kombinacija je potvrda tih dosadnih prikaza boja. Kad sam igrao Middle Earth: Shadow of War, svijet orkova je izgledao dosta turobno i tamno a sami Orci su više bili bolesno zelene boje nego prijeteče poznate zelene. Lenovo Legion Y530 ekran je uspio reproducirati samo 80 posto sRGB spektra boja. S obzirom na njegovu tamnu sliku, očekivali smo da će Legion Y530 imati prigušeni ekran. Međutim, svjetlina dolazi do čvrstih 266 nita.

Performanse

Iako vodimo priću o gamer laptopu, Lenovo Legion Y530 sa procesorom Intel Core i5-8300H, 8 GB RAM-a, SSD-om od 128 GB i sekundarnim HDD-om od 1TB sa 5.400 okretaja u minuti ima dovoljno snage, ali za poslovne korisnike. Lenovo Legion Y530 je impresionirao naše laboratorijsko testiranje, jer je postigao ​​13.866 u Geekbench 4 testu. Ovim testom se mjere performanse procesora i memorije. Lenovo Legion Y530 je prenjeo 4,97 GB folder miješanih fajlova sa jednog tvrdog diska na drugi za 44 sekunde, s brzinom od 115 megabajta u sekundi.

Zvuk

Dva Harman zvučnika na dnu Lenovo Legion Y530 daju pristojan zvuk. Ipak vrlo brzo se ispostavilo da su (bez obzira na zvučnu snagu) jako slabi bubnjevi i ostali udarci. Međutim, zvučnici su zvučali jako dobro kad sam igrao video igre.

Tastatura

Laptop Lenovo Legion Y530

Tastatura na modelu Lenovo Legion Y530 izvrsna je za daktilografe, ali može razočarati igrače. Iako su udobne za pritiskanje, tipke Y530 su tihe i mekane. Sami tasteri zahvaljujući sili pokretanja od 63 grama i velikodušnj kretnji od 2 milimetra – vi će te uživati tokom tipkanja nekog teksta ili igranja igre.

Baterija i kamera

Trajanje baterije na modelu Lenovo Legion Y530 je dobro za ovaj model i konfiguraciju. Rad na laptopu bez ponovnog punjenja je 4 sata i 40 minuta neprekidnog surfanja webom preko Wi-Fi mreže. To je praktično čak i malo bolje od prosjeka laptopa za igre. Web kamera an Legion Y530 je očajna. Zbog tankog okvira, Lenovo je morao kameru postaviti ispod ekrana. Ovo je frustrirajuće, jer ako želite svoje lice na ekranu, morate gurnuti poklopac na najmanje 135 stupnjeva. Dobijena slika je jako loša.

Igre i Legion Y530

Igrajuči Hitman na 1080p rezoluciju laptop je dao u prosjeku 29 fps. Ovo se i moglo igrati za razliku od Rise of Tomb Raider koji daje 17 fps i Metro: Last Light sa 16 fps. Sve se ovo mjerilo na istim vrlo visokim postavkama grafike. Tokom testiranja na GTA V testu, Lenovo Legion Y530 je dostigao 33 fps, a Middle-Earth: Shadow of War se igrao uz glatku sliku od 35 fps. Vezano za sve ove rezultate može se slobodno reći da ako namjeravate igrati VR naslove, Lenovo Legion Y530 ipak nije laptop za vas. Ovo je laptop za povremene igraće.