procesori u telefonima

Sam naslov današnje teme pokazuje na kompleksonst odabira u smislu “najbolji”. Svi današnji procesori koji pokreču mobilne uređaja su skoro pa jednako dobri pa samo nove varijante donose trenutno neku veću razliku. Vrlo je bitno dobro osmisliti momenat izbacivanja na tržište. Tri glavna dizajnera su detaljno razradili dizajn svoje nove generacije procesora koji će pokretat pametne telefone u 2019-oj godini. Huawei Mate 20 seriju već pogoni Kirin 980, a Samsung pokreće Exynos 9820 i upravo objavljeni Snapdragon 855 za Qualcomm. Kirin 980, Exynos 9820 i Snapdragon 855 su čipovi koji prelaze na nove tehnologije.

Pregled specifikacija

ProizvodačQualcomm Samsung Huawei
Naziv procesora Snapdragon 855Exynos 9810 HiSilicon Kirin 980
Datum izlaskaDecembar 2018Februar 2018Avgust 2018
Radni takt 2.8 GHz2.9 GHz2.6 GHz
Graficka karticaAdreno 640Mali G72 MP18 Mali G76 MP10
AI procesora Hexagon 690GPUAI NPU
LTE modem Cat. 20,2 Gbit/secCat. 18.1 Gbit/secCat 21.1 Gbit/sec
Arhitektura7 nm 10 nm7 nm

Iako još nema 5G procesora na tržištu, dizajneri su i dalje fookusirani na bržoj 4G LTE povezivosti i “AI” mogučnostima procesora. Iako su 5G modemi odsutni iz sva tri ova čipa, oni podržavaju 5G preko vanjskih modema. Ovo je malo čudno s obzirom da postoje 5G proizvođaći za 2019 godinu. Naravno nude se konstantna poboljšanja u GPU i CPU djelovima. Samsung i Qualcomm vodeći su u industriji sa 2Gbps LTE čipovima.

Huawei i Qualcomm sada su na 7nm procesoru, dok je Samsung uskoro na svom novom 8nm procesoru.

Iako je Huawei učinio 7nm (nanometarske procesore) ključnim dijelom svoje Kirin 980 najave, Samsungova upotreba 8nm (nanometarske procesore) čipova čime sugeriše da Samsung-ova 7nm tehnologija nije spremna za masovnu proizvodnju. I Qualcomm izjavljuje da će izgraditi svoj sljedeći procesor TSMC-ovom 7nm tehnologijom, ali vrijeme će pokazati da li je to pravo rješenje. Za nas obične korisnike prelazak na 7nm tehnologiju bi znaćilo duži vijek trajanja baterije i bolje performanse uređaja. Samsung za svoj prelazak sa 10nm na 8 nm očekuje skromnih 10% poboljšanja ali je i to primjetno prilikom rada uređaja.

Za početak, što uopće jest SoC procesor?

Procesori koji se nalaze unutar pametnih telefona i tableta se razlikuju od procesora koje nalazimo na računarima. Razlog je taj što mobilni procesori uvijek dolaze kao sistemi u jednom čipu (SoC ili ”System on a Chip”).

SoC znači da je u jedan čip stavljeno više procesora. To znači da se u SoC-u nalaze, osim procesora za rad, procesor za spajanje na internet ili LTE modem, grafička kartica, procesor za signal, kao i jedinice za Bluetooth i Wi-Fi spajanje. Zbog toga što mobilni procesori nisu u stvari jedan nego više procesora spojenih u jedan teško je sa sigurnošću reći koji je procesor najbrži i najbolji.

Tri-cluster CPU dizajn postaju mainstream za proizvođače

Pametni SoC CPU dizajni su napokon nakon dužeg vremena postali dosta raznovrsniji. Osmojezgreni procesori sa prilagođenim raznovrsnim CPU jezgrama učinila je korisnijim klastere koji su samu Okta jezgru učinili jako inovativnom. Prelaz sa dizajna 4 + 4 na tri clustera, (kod Huawei i Samsung-a) je optimalnije rješenje za bolje performanse pametnih telefona.

Ovo bi također trebao poboljšati energetsku učinkovitost uređaja. Iako “primarna” jezgra Snapdragona 855 ima dvostruko više L2 cachea i veću brzinu od tri velike jezgre, Snapdragon 855 ide korak dalje za 1+3+4 CPU dizajnom.

Samsung je implementirao vlastitu tehnologiju za upravljanje klasterima tipa DynamIQ. I dok se Samsung još uvijek odlučuje na starije Cortex-A75 jezgre, Huawei i Qualcomm se u srednjim i velikim dijelovima drže Cortex-A76 jezgre. Arm Cortex-A76, koja čini osnovu Kirin 980 procesora je prilagođena i Snapdragonu 855. Ostaje pitanje da li je Samsung-ova četvrta generacija prilagođenog CPU dizajna snažnija i energetski učinkovitija od Arm Cortex-A76. Potencijal Cortex-A76 sigurno izgleda impresivno.

Igre procesore guraju u drugu brzinu

Što se tiće igara možemo reći da i Samsung Exynos 9820 i Kirin 980 koriste najnoviji grafički Arm Mali-G76, koji će podignuti performanse igara na visoko mjesto. Dok Kirin 980 koristi 10-jezgrenu konfiguraciju, što je otprilike jednako 20-jezgri Mali-G72, Exynos 9820 nudi dodatnu izvedbu s 12-jezgnom Mali-G76 implementacijom. Ovdje se ipak očekuje da bi Samsungovo rješenje trebalo biti bolje za igrače. Iako Snapdragon 855 obećava da će dodati dodatnih 20 posto u odnosu na sadašnju generaciju, u odnosu na Kirin 980 performanse u igrama se puno ne razlikuju.

Svi ovi SoC-ovi su dovoljno brzi za pristojno iskustvo igranja na većini high-end mobilnih naslova, a ako bi ih ipak redali onda bi to uradili ovako. Snapdragon 855 telefoni nude najbolje performanse za igranje ove godine, a slijede ih Exynos 9820, a zatim Kirin 980.

Napredak “AI” (Artificial Intelligence ) – umjetna intelegencija procesora

Umjetna intelegencija, ili AI kako ga neki ljudi zovu, također je doživio veliki razvoj u svim ovim SoC-ovima. Po prvi put, Samsung podupire hardver za umjetnu intelegenciju unutar svog SoC-a s neuronskom procesorskom jedinicom (NPU) koja nudi do 7x povećanje performansi u odnosu na Exynos 9810. Huawei je udvostručio NPU silicij unutar Kirin 980, što svakako proširuje već impresivne mogućnosti firme AI.

Qualcomm-ov Snapdragon već dugo podržava zadatke umjetne intelegencije, putem heterogene mješavine CPU-a, GPU-a i DSP-a, a ne sa specifičnim umjetnim učenjem. Njegov DSP je dizajniran za brzu matematiku i uveo proširenja za određene operacije, ali nikada nije bio posvećen dizajn umjetne intelegencije.

Izvođenje umjetne inteligencije poznato je po teškoćama jer je jako ovisno o vrsti algoritama koje koristite, vrsti podataka i specifičnim mogućnostima čipa. Masovna matrica je uzeta kao najčešći naćin ubrzavanja. Sva tri čipa nude veliki poticaj za korisnost i odlično energetsko rječenje za ovu vrstu primjene. Jednostavno rećeno ovo bi moglo dosta poboljšati izvedbu aplikacija za obradu slike, prepoznavanje lica i objekata, transkripciju glasa na uređaju itd.

Koji je najbrži procesor?

Zahvaljujući jedinstvenom CPU jezgri i nešto većim brzinama takta Snapdragon 855 podiže performanse na interesantan naćin. Ideja su još bolja rješenja koju je Huawei već postigao s Kirinom 980.

Međutim, Samsungov Exynos 9820 je najzanimljiviji čip koji pripada četvrtoj generaciji procesorske jezgre drugačijeg dizajna od Cortex-A76 koji se nalazi u Snapdragon 855 i Kirin 980. Od svih tih čipova, grafički čip Adreno 640 Snapdragon 855 sadrži najviše GPU konjskih snaga i osvaja većinu GFXBench testova. Kirin 980-ova 10-jezgrena Mali-G76 implementacija je daleko ispred svojih suparnika i daje odlične rezultate. Iako Exynosov Mali-G76 MP12 daje Adreni, Snapdragon 855 će ponuditi mnogo bolje performanse tokom igre.

Za igrače, Qualcomm je Adreno 640 grafička jezgra koja vodi na ovom polju. Za većinu aplikacija, Arm's Mali-G76 je više nego brz, ali oni koji traže ekstremne, vrhunske performanse možda će se odlučiti za uređaja sa Snapdragon procesorom. Ulazimo u razdoblje jedinstvenih i zanimljivih dizajna, pa će ova tehnologija nastaviti sa inovacijama i impresivnim brzinama.

Comments are closed.