klima

Jako visoke temperature kojima smo izloženi ovih dana donjele su brige vezane za rječenje tog problema. Centralno klimatiziranje je skupo, a svako voli doći kući u dobro osvježenu kuću u ovim vrućim danima. Ako ste u potrazi za pristupačnim načinom da unesete više svježeg zraka u vaš dom, split sistem klima uređaja može biti vaš pravi izbor.

Šta je Split sistem?

Najjednostaniji odgovor na ovo je to da se sistem split klima uređaj sastoji se od vanjske jedinice i unutarnje jedinice. Vanjska jedinica se postavlja u blizini ili na zid prostorije koje želite da hladite. Ovaj dio sistema sadrži kompresor, kondenzatorski svitak i ekspanzijski svitak ili kapilarnu cijev. Drugi dio tj. unutarnja jedinica sadrži dugi ventilator, svitak za hlađenje i zraćni filter.

klima uređaj
Single split sistem klima uređaj

Dobra cjenovna stvar je to da su sistem split klima uređaji mnogo jednostavni jer ne zahtjevaju kanalna zračna rješenja. To je odlično rješenje jer mnoge centralizirane jedinice klima uređaja gube mnogo energije zbog izmjene topline u sistemu zračnih kanala. Rezultat toga je da se bez mreže kanala gubi jako malo energije u cjelokupnom sistemu.

Isplativost Split sistema klima uređaja

Split sistem klima ima mnoge prednosti u odnosu na tradicionalne klimatizacijske uređaje. Kompresor i ventilator koji hladi kondenzator su dijelovi uređaja koji prave jako mnogo buke. Prednost split sistema klima je tihi rad bez buke, što je jako dobra karakteristika ovog sistema. Split sistem daje rješenje koji kompresor i ventilator za kondenzator izmješta van sobe, i time eliminiše glavni izvori buke. Možete uraditi i multi-split sistem uvezujući više od jedne unutrašnje jedinice na jednu vanjsku jedinicu.

klima uređaj
Multi split sistem klima uređaj

Ovaj naćin olakšava hlađenje velikih ili više manjih prostorija. Početna cijena ove vrste klima uređaja je znatno veća jer zahtijeva profesionalnu ugradnju. Ali nakon investicije za split sistem klima uređaja, sve ostalo je čista ušteda. Novac koji ćete uštedjeti ovim sistemom, kao i dugovječnost rada – učinit će to vrijednim vašeg ulaganja u Split sistem klima uređaj.

Odličan vodič za kupovinu klima uređaja možete pročitati na sljedećem linku: https://procomp.ba/blog/klima-uredjaji-vodic-za-kupovinu/