Xiaomi

Ako bi započeli temu o Kineskoj Xiaomi kompaniji sa vremenske strane koliko su prisutni na trzištu – rekli bi da je Xiaomi jako nov na svjetskom nivou i da po tome možemo očekivati neku manju ponudu popularnih modela. Pogotovo još ako se tome pridoda podatak da je Xiaomi Mi 8 Pro bio prvi telefon koji je lansiran u Velikoj Britaniji, mnogi od kupaca bi lako mogao ostati skeptičan po pitanju Xiaomi telefona.

Ali Xiaomi je u vrlo kratkom periodu sa ponudom svojih uređaja i naročito u segmentu jeftinijih modela postao svjetski poznata kompanija sa ponudom odličnijih modela telefona sa jako pristupačnim cijenama. Svoj ovoj priči stiže nastavak u vidu fantastičnog telefona – Xiaomi Mi 9 i donosimo detalje već sad uspješnog modela u ponudi ove jako uspješne kompanije.

Dojmovi uređaja Xiaomi Mi 9

Xiaomi Mi 9 ekran odlično prikazuje boje sa velikim rasponom osvjetljenja pa je pravo uživanje gledati filmove i igrati igre na ovom telefonu. To je 6.39 inčni AMOLED ekran, sa 2340 x 1080 Full HD rezolucijom koji se jako dobro uklapa u elegantni dizajn cjelokupnog uređaja. Poseban osječaj i izgled daje zakrivljeno staklo o kojem Xiaomi potencira da ono pruža impresivan holografski učinak. Mi to nismo primjetili iako se nismo dugo zadržavali na tome. Dimenzija Mi 9 je 157,5 x 74,67 x 7,61 mm i sa težinom od 173g donosi osječaj težeg mobitela nakon dugotrajnog igranja ili fotografisanja.

Nema 3,5 priključak za slušalice, a na dnu modela se nalazi USB-C. Na lijevoj strani mobitela se nalazi tipka Google pomoćnika dok se na desnoj nalazi kontrolna jedinica za glasnoću i dio vezan za napajanje. Pomalo neugodno iskustvo vezano za tipke sastrane je to da su one nešto izraženije nego inaće pa se ćesto dešavalo da prilikom spuštanja telefona slučajno smanjimo glasnoću ili pritisnemo tipku Google pomoćnika. Nakon nekog vremena to može da frustrira korisnike.

Specifikacija Xiaomi Mi 9

Ekran od 157,5 x 74,67 x 7,61 mm jako dobor prikazuje boje i ima dobro osvjezenje tako da je pravi užitak zagarantovan. Težina mobtela je “nekako na granici” prema težim ali je daleko od teških. To više zavisi od vremenskog korištenja pa se ponekad stekne takav dojam. GPU mu je Adreno 640 i sa memorijom od 8GB/64 ili 128GB za pohranu je dovoljan za nesmetano korištenje.

Posjeduje tri stražnje kamere od 48MP, 16MP i 12 MP koje jako dobro odrađuju svrhu za koje su namjenjene dok selfi kamera od 20MP će sigurno dobro zadovoljiti sve zahtjeve koje oćekujete od Xiaomi Mi 9 fotografije.

Li-Ion 3300 mAh nezamjenjiva baterija sa brzim QC4+ 27W punjenjem, te mogućnost 20W bežičnog punjenja će vas ostaviti sigurno mirnim po tom pitanju. Ispod ekrana posjeduje čitač otiska prstiju i cjelokupno sve ove specifikacije vam govore o stabilnom i dobrom uređaju koji je pred nama.

Zaključak

Mi 9 je impresivan uređaj srednje klase koji je iznenađujuće dobar po relativno niskoj cijeni pa je ovaj telefon i Xiaomi brand općenito ozbiljna prijetnja uređajima srednje klase poput Huawei i OnePlus ?. Xiaomi Mi 9 je jako dobar izbor i mnogi će već na startu biti oduševljeni s onim što im pruža.

Odličnu ponudu Xiaomi Mi 9 pogledajte na ProComp web shopu na sljedećem linku: https://www.procomp.ba/mobiteli/6096-xiaomi-mi-9.html