AMD Radeon graficka

Neumoljivo i skoro beskonačno takmičenje između AMD i Nvidia se nastavilo, pa se na trđištu pojavila nova AMD perjanica pod jednostavnim i svima prepoznatljivim imenom – AMD Radeon VII. AMD se potrudio da parira Nvidia RTX 2070 i RTX 2080 modelima i u mnogim segmentima je dostojno uspio u tome.

Ali prateči razvoj ove grafičke kartice ipak bi se moglo reći da je AMD razvojni tim prije svega želio da razvije vrhunski kvalitet slike na monitorima, bolje gaming performanse u odnosu na Vega 64 predhodnika i mnogo ljepšu karticu nego prije. I možemo slobodno reći da su uspjeli u tome.

AMD je izbacio prelijepu grafičku karticu Radeon VII višestruke namjene koja nije po svaku cijenu samo za igraču populaciju. Naravno da se može odlično koristiti za igre, ali se odlično pokazuje i prilikom zahtjevnie video obrade i montaže i 3D renderinga i modelinga.

AMD Radeon VII 7nm tehnologija

Ako “zakopamo” po Radeon VII odmah možemo primjetiti udarnu novost i poboljšanje u vidu 7nm postupka izrade GPU procesora. Finalno to je značilo povećan maksimalni transfer na nevjerovatnih 1TB u sekundi. Eh sad na koji naćin ? Pa samim prelaskom na 7nm tehnologiju ostvarilo se to da je jezgro GPU-a postalo manje zbog gušćeg pakovanja tranzistora, čime je ostalo prostora za ugradnjom dva HBM2 memorijska pakovanja. Specifična HBM2 arhitektura je i ostvarila tu brzinu prenosa na 1TB u sekundi.

AMD Radeon VII je poboljšana varijanta Vega 20 arhitekture koja nudi dva puta veći memorijski protok podataka i dva puta više memorije ako je poredimo sa Vega 64 predhodnikom. Ovo omogućava glatko iskustvo prilikom 4K prikazu, a na 1080p i 1440p rezolucijama ostvaruje izuzetno dobre rezultate.

Poboljšane i ubrzane operacije sa pokretnim zarezom i cijelim brojevima ućinile su da procesor brže preračunava i obrađuje zadatke pa je i samim tim došlo do poboljšanja i u tradicionalno jakom segmentu AMD procesora.

Odlične grafičke performanse

Zbog danas fotorealsitičnih tekstura u najnovijim igrama urađen je več pomenuti potez ubrzanja prenosa podataka i dostupnosti veće kolićine video memorije. 16GB HBM2 memorija je sa procesorom povezana bus arhitekturom širine 4096-bita i time postiže rezultate transfera od do 1TB. Ovom brzinom se omogućava i ne samo veća brzina kadrova u igri, već i tečnija slika koja se takođe dobija sa ovim sistemom konekcije memorije i procesora.

Vezano za sam dizajn kartice možemo napomenuti da ona posjeduje veliki hladnjak koji zauzima 2.5 PCI mjesta u kučištu i koji hladi GPU procesor. Napaja se sa dva 8-pinska PCI Express konektora i troši 300W el. energije.

Odličnu ponudu i cijene grafičkih kartica možete pogledati na sljedećem linku: https://www.procomp.ba/690-grafi%C4%8Dke-karte