Tableti – Vodič za kupovinu

0
4395

Jednostavan dizajn, praktičnost upotrebe i veliki broj aplikacija naveo je korisnike da računare zamjenjuju tabletima. Predstavljamo vam mali vodič za izbor tableta.

Prije nego što se odlučite za kupovinu tableta, pogledajte za šta ćete ga prvenstveno koristiti. Svakako da cijena dosta određuje izbor, ali to ne znači da najskuplji tableti imaju sve potrebne specifikacije koje vama odgovaraju. Stoga odlučite za šta će vam tablet služiti.

Platforma, procesor, ekran su bitni faktori prilikom odabira tableta.
Gledanje filmova visoke kvalitete, slušanje muzike, snimanje kvalitetnih fotografija i videa, čitanje, igranje nikad nije bilo lakše i pristupačnije. Kada se odlučite za kupovinu tableta, bitno je odabrati tablet po vašoj mjeri. Bez obzira preferirate li Appleov iPad, neki od Androida ili ste više naklonjeni Windows platformi, morate obratiti pažnju na ključne faktore pri kupovini:

Operativni sistem tableta

Operativni sistem ili platforma odnosi se na sistem koji podržava vaš tablet, dakle: Android, iOS ili Windows. Najbitnije aplikacije dostupne su na gotovo svim platformama, no svaka nudi svoje prednosti i nedostatke.

tablet

Appleov iOS nudi ogroman broj aplikacija prilagođenih iPadu i sve rade skoro savršeno. Izbor uređaja nije velik, ali se zna njihova kvaliteta i cijena koju drže jako dobro.

Android je iznimno fleksibilan tako da njihovi tableti se mogućnostima i proširivosti približavaju standardnim računarima. Ogroman broj različitih uređaja nude svaki svoje posebnosti (Galaxy Note s olovkom, Asus sa serijom koja spaja telefon i tablet u jednom uređaju). Nedostatak brojnih aplikacija na Androidu je da nisu prilagođene tabletima, a kod odabira Androida trebate paziti i da tablet ima noviju verziju Androida. Trenutni uređaji dolaze s Androidom 4.4 KitKat.

Windows 8 otvara mogućnost korištenja i instaliranja standardnih programa ili igara, a sve što treba je potom spojiti miš i tastaturu i uživati u pucačinama na tabletu. Prednost im je i Office koji ih pretvara u odlične alate za rad. Nedostatak im je što ne nude toliko velik izbor aplikacija (jeftiniji Windows RT) kao Android il2. i iOS.

Rezolucija i dijagonala tableta

Naravno, veličina tableta opet je prilično subjektivna kategorija i ovisi o onome za što će vam služiti. Mali tablet od 7 inča bit će dobar ako trebate uređaj za čitanje knjiga ili surfanje, no za neki rad bolja su opcija uređaji dijagonale 10 inča jer mogu poslužiti i kao dodatni ekran. No, danas su česti i tableti s ekranima oko 8 inča (iPad Mini, Xperia Z3 Tablet Compact, Galaxy Tab 3, LG G Pad 8.3…), a takvi uređaji nude optimalnu dijagonalu i dimenzije.

Viša rezolucija na tabletu znači i oštriju sliku, bolji užitak gledanja filmova, čitanja knjiga i igranja igara. Sve je veći broj tableta koji nude i manje ekrane s Full HD rezolucijom. Uz dijagonalu i veličinu uređaja bitno je povezana i težina. Mnogi proizvođači rade na tome da uređaji budu što lakši i tanji pa prije kupnje svakako provjerite koji vam je tablet ugodan za držanje u rukama. Ako netko od vaših prijatelja ima model koji želite, isprobajte ga na nekoliko minuta da se uvjerite odgovara li vam.

Memorija

Koliko ćete videa, muzika, fotografija, tekstova i igara moći spremiti, ovisi o memoriji vašeg tableta. U ovom slučaju vrijedi, više je bolje, no to znači i višu cijenu. Česta opcija bit će tablet sa 16 GB interne memorije, no memorijske kartice nisu preskupe, a osigurat će vam dovoljno dodatnog prostora za vaše aplikacije, filmove i muziku. Pogledajte i nudi li tablet, koji vas zanima, dodatni cloud (online) prostor. Česta su opcija iCloud (Apple), Dropbox (uz određene proizvođače) ili OneDrive (Windows).

Wi-Fi, 3G ili 4G

Ako tablet uglavnom koristite kod kuće, tada nije bitno ima li vaš tablet 3G podršku, odnosno da u njega umetnete SIM karticu. Upravo takvih Wi-Fi modela i ima jako puno, no njihov je nedostatak da morate biti blizu Wi-Fi signala. Tablet s 3G ili 4G podrškom bit će nešto skuplji, ali omogućit će vam da svugdje imate internetski pristup. Dodatni trošak je tu i ugovor ili prepaid bonovi. Ako i imate Wi-Fi model, na internet možete ako koristite svoj telefon kao Wi-Fi hotspot.

Procesor i RAM

Što je procesor snažniji, to će vaš tablet lakše podnijeti istovremeni rad više pokrenutih aplikacija, manje će biti zastajkivanja u radu, ali i cjelokupni dojam korištenja će biti ugodniji. Na procesor morate obratiti posebnu pozornost ako želite igrati i grafički zahtjevne igre. Najnoviji top modeli uglavnom dolaze s četverojezgrenim procesorima (neki imaju i osam) te sa 3GB radne memorije, kod koje također vrijedi pravilo, više je bolje.

I naravno, na kraju, no ništa manje bitno, je cijena koju ste spremni platiti za svoj novi tablet. Tableti se razlikuju u cijeni koja se definira prema gore navedenim faktorima. Što su ti faktori veći to je tablet kvalitetniji i cijena mu je viša. Ako ste odredili raspon koji planirate potrošiti, a vaš favorit je unutar toga, onda ste ‘na konju’.

No, ako se nađete u nedoumici, usporedite njihove bitne parametre, ali i ako neki model ima nešto od dodatne opreme (ili neki zahtijeva da još nešto kupite, poput maske) te pogledajte koji ima dužu garanciju. Radi lakšeg snalaženja tableti se mogu rangirati i u dvije skupine:

Povoljniji tableti za manje zahtjevne

Ove tablete obično proizvode neki manje poznati brandovi, a najjeftiniji modeli mogu se naći već za 150-ak KM. I dok se tu nalaze modeli kod kojih su žrtvovane performanse zbog što niže cijene, ovi proizvođači nude i prilično snažne i bogato opremljene uređaje, koji mogu konkurirati najpoznatijim proizvođačima. U ovu kategoriju tableta spadaju brendovi: Tesla tableti, Vivax tableti, Intex tableti, Acme tableti i mnogi drugi.

tableti

Skuplji brandovi zadovoljavaju i najzahtjevnije

Cijena ovih tableta nešto su više, a u ovu kategoriju spadaju Apple tableti, Samsung tableti, Lenovo tableti, Acer tableti,  Asus tableti, i drugi poznati brandovi. Snažnije performanse, kvalitetnija izrada, obrada i dizajn su glavne odlike, a uz njih možete doživjeti produktivnost laptopa, ovisno o specifikacijama koje odaberete. Ovi tableti mogu zadovoljiti i najzahtjevnije ljubitelje tehnologije.

Odličnu ponudu tableta pogledajte na ProComp web shopu na sljedećem linku: https://www.procomp.ba/543-tablet