Mobitel – Vodič za kupovinu

1
4761

Koji mobitel kupiti? Sigurni smo kako ste se barem jednom zapitali ovu stvar. I niste jedini. Izbor budućeg mobitela jedan je od najtežih s obzirom na nevjerojatno veliku ponudu na tržištu. Veličina ekrana, procesor, kamera, dizajn, proizvođač, operativni sistem, samo su neke od karakteristika s kojima se susreće obični korisnik prilikom kupovine mobitela.

mobitel

Pravila nema. Svakom korisniku će prema njegovim potrebama biti važne određene funkcije.

Cijena mobitela

Prvi faktor o kojem ponajviše ovisi svaki daljnji izbor je budžet kojim raspolažete. Bilo da uzimate mobitel na pretplatu ili kupujete novi uređaj, cijena će definisati sve ostalo. S obzirom da ćete mobitel koristiti svaki dan kroz duži period vremena (minimalno dvije godine), predlažemo da izdvojite najveću dopuštenu sumu novca. Osim ako ste navikli često razbijati ili gubiti mobitele.

Budimo realni, da imamo novca svi bi se mi počastili najnovijim Galaxyem ili iPhone-om. Time se onda treba voditi u svim cjenovnim razredima. Kao i kod svih tehnički uređaja princip je vrlo jednostavan. U 90% slučajeva što je cijena veća i kvaliteta je bolja.

Operativni sistem mobitela

Na drugo smo mjesto odlučili staviti odluku o operativnom sistemu. Ako odlučite koji ćete operativni sistem koristiti već ćete smanjiti broj potencijalnih modela.

Dva najraširenija operativna sistema za mobile telefone su:

Android vs iOS

Android (Samsung, LG, Sony…)
iOS (Apple iPhone)

Najveći broj mobitela dolazi s Android operativnim sistemom. Glavne odlike koje karakteriziraju Android:
Personalizacija
Velik broj aplikacija (Google Play)
SD kartica
Mogućnost nadogradnje memorije putem SD kartice zaista je jedna od najvažnijih opcija za većinu korisnika kao i krajnji okidač pri izboru.

Naravno, Android ima i svojih nedostataka

U prvom redu to su virusi i razni malware-i koji napadaju Androide i mogu oštetiti vaš smartphone. Za usporedbu, do sada je poznat samo jedan malware koji je napao iPhone i to se odnosilo samo na uređaje u Kini, a i taj je problem brzo riješen.

Još jedna stvar zbog koje mnogi ne vole Android smartphone je cijeli niz predinstaliranih aplikacija koje se često niti ne mogu izbrisati te na taj način bespotrebno troše kapacitet i snagu vašeg uređaja.

Kao posljednji nedostatak navest ćemo često smrzavanje i usporavanje Androida koje zna naživcirati korisnike. Ovaj je problem ponajviše povezan s gore navedenim predinstaliranim aplikacijama koje usporavaju vaš uređaj.

iOS

Glavna prednost iOS-a je u tome što se ovaj operativni sistem stvara samo za jedan uređaj, iPhone. Samim time korisnički izgled i sve komponente u uređaju stvaraju se kako bi bile savršene sinkronizirane s operativnim sistemom. Svi stručnjaci ističu i jednostavnost korištenja kao veliku prednost iOS-a nad Androidom.

Drugu prednost spomenuli smo i u prethodnom odjeljku, a to je potpuna zaštita od virusa i štetnih programa. S obzirom na zajedničko dizajniranje hardwarea i softwarea, najnoviji iOS produžuje rad baterije za gotovo 1 sat, čak i na starijim uređajima.

Glavna prednost, ujedno je i glavna mana. Ako se odlučite za iOS, znate da morate posegnuti za iPhoneom. A Apple proizvodi i nisu najjeftinije što se može pronaći na tržištu.

Koji onda OS izabrati?

Vjerujemo kako ćete birati između Androida i iOS-a. Ako imate manju količinu novca, odlučit ćete se za Android. U suprotnom odluka je samo na vama. Naš je savjet, ako ste na prethodnim uređajima bili zadovoljni operativnim sustavom, nastavite ga koristiti. Većina korisnika smatra kompliciranim prelazak s Androida na iPhone i obrnuto.

Display – Ekran

Nakon što smo riješili cijenu i operativni sistem, treba se odlučiti za veličinu vašeg mobitela. Ona će ponajviše ovisiti o veličini ekrana tako da je to prvo obilježje koje ističemo.

Prema veličini ekrana mobitel možemo podijeliti u tri kategorije:

Velikimobiteli veličine ekrana od 5.5” incha pa na više. Ovo su zaista veliki uređaji, popularno znani i kao phableti (kombinacija tableta i mobitela). Idealni za one osobe koje puno vremena provode radeći na smartphoneu (čitanje ugovora, tekstova, prezentacija i sl.) ili uživajući u multimediji.

Srednji – u ovaj rang ulaze mobiteli od 4.5” do 5.5” incha. Tu se nalazi cijeli niz modela, od najpopularnijih do budžet-friendly modela. Glavna karakteristika im je da korisnik jednostavno može jednom rukom obavljati sve zadaće (držanje i korištenje).

Mali – manji od 4.5” inča. Tu ćete pronaći mali broj mogućnosti, prije svega ulazne modele smartphonea. Glavna prednost im je upravo ta veličina koju mnogi ljudi još uvijek cijene u pogledu lakše prenosivosti i ne zauzimanja velikog prostora u džepovima i rukama.

Nećete se pretjerano usrećiti ako na ovim uređajima poželite gledati film, čitati knjige ili obavljati slične zadaće.S obzirom da se u njemu nalazi najveći broj modela, a da je idealan i za multimedijske sadržaje, ali i korištenje jednom rukom, smartphonei sa srednjim ekranom najbolji su izbor.

Vrste ekrana – display-a

Kad god želimo kupiti mobitel, mi kupujemo mobitel na temelju njihove specifikacije RAM-a, procesora, interne pohrane, kamere i baterije.  Ali kada je riječ o veličini display – ekrana, ​​kažemo samo – ovaj telefon ima 5 “inčni display – ekran, a drugi ima 5,5”. Obično se ne gnjavimo s tipom ekrana jer općenito nemamo mnogo znanja o njima. Dakle u ovom ćete članku saznati o osnovnim razlikama između IPS, LCD i AMOLED display – ekrana na najjednostavniji način. Ovom temom smo se detaljno pozabavili tako da na sljedećem linku možete pročitati više o tome: https://procomp.ba/blog/ips-lcd-ili-amoled-display/

Procesor

O snazi procesora, ali i njegovom radu u kombinaciji s ostalim komponentama mobitela, ovisit će brzina vašeg uređaja odnosno brzina otvaranja aplikacija, multitaskinga i svih stvari koje smatramo bitnima prilikom korištenja. I dok većina kod procesora prati gigaherce, važno je obratiti pažnju na broj jezgri od kojih je procesor sastavljen.

Trenutno najbolji procesor na tržištu mobilnih uređaja je Qualcomm Snapdragon 855, Samsung Exynos 9810, Huawei HiSilicon Kirin 980.
Temom o procesorima u mobilnim teelefonima smo se detaljno pozabavili tako da na sljedećem linku možete pročitati više o tome: https://procomp.ba/blog/procesori-u-mobitelima/

RAM memorija telefona

Kao i kod većine uređaja, kod memorije moramo razlikovati:
Radnu memoriju (RAM)
Unutarnju memoriju
Radna memorija u kombinaciji s operativnim sistemom i procesorom donosi brzinu vašem smartphoneu, a posebno je važna za obavljanje više zadaća istovremeno.

Poželjno je da pronađete smartphone koji ima barem 3 GB RAM-a kako bi bili sigurni u fluidnost korištenja. 2 GB mogao bi vam stvarati probleme i često ‘brejkati’ vaš mobitel. S druge strane, najbolji modeli sada dolaze s 6GB RAM-a što je jednaka količina kao i kod laptopa srednje kategorije.

Unutarnja memorija odgovarat će za pohranu vaših podataka (filmova, igrica, slika, aplikacija) i poželjno je da bude što veća. Minimum koji biste u današnje vrijeme trebali prihvatiti je 16 GB, u slučaju da postoji mogućnost proširenja putem SD kartice.

Uzmite u obzir kako puno prostora zauzimaju slike visoke rezolucije, kao i filmovi ili igrice. U slučaju da nema mogućnosti proširenja memorije SD karticom (takav je slučaj kod iPhonea) svakako izaberite model s barem 64 GB unutarnje memorije.

Kamera

Kamera je sve češće jedna od najvažnijih stavki kada se bira novi mobilni telefon. Prva stvar koju svi pogledamo je broj megapiksela. Međutim, kvaliteta slike neće ovisiti samo o tome, već o cijelom nizu dodatnih funkcija koje kamera ima.

Standard u novije vrijeme su postale stražnje kamere od minimalno 12 MP.
Što više dodataka poput optičke stabilizacije i autofokusa slike će izgledati bolje i profesionalnije.

Ovom temom smo se detaljno pozabavili tako da na sljedećem linku možete pročitati više najboljim kamerama na mobilnim telefonima trenutno u 2019 godini: https://procomp.ba/blog/najbolje-kamere-mobilni-telefona/

Baterija

Radni vijek baterija jedan je od najvećih problema s kojima se korisnici susreću. Gotovo svaki smartphone odlazi na punjenje svaku večer, a to možete izbjeći tek smanjenim korištenjem onih glavnih potrošača poput interneta, igara ili ostalih multimedijskih sadržaja.

Sve novije baterije su Li-Ion ili Li-polimer i ništa ispod toga ne bi trebali prihvaćati. Većina smartphonea u današnje vrijeme nema odvojive baterije već su one sastavni dio uređaja i kućišta.

Što se tiče samog kapaciteta, pronaći ćete niz modela od 2000 mAh pa sve do više od 3000 mAh. Naravno, što je veći broj, baterija je izdržljivija.
Međutim, dobro je pogledati koliko sati rada je predviđeno za određenu bateriju. Na taj ćete način najlakše saznati hoće li smartphone moći pratiti vaš dnevni ritam.

3G 4G mreža

Prelazak na mobilno jedna je od najvećih karakteristika današnjeg svijeta. I sam Google to je označio kao jednu od najvažnijih stavki u novije doba. Upravo zato želite imati pristup internetu u svakom trenutku. Svaki smartphone može povezati s mrežom putem bežičnog povezivanja, a ovisno o vrsti uređaja i tarifama kojima raspolažete, možete se povezivati i mobilnom 3G ili 4G mrežom. Dobro razmislite treba li vam zaista 4G mreža.

Ako ste ipak prosječan korisnik interneta koji samo povremeno uploada koju sliku ili pogleda video sadržaje onda će vam i 3G mreža funkcionirati sasvim u redu. Uzmite u obzir kako 4G mreža puno brže troši bateriju i nije dostupna na svim područjima.

Dodatne funkcije

Svaki proizvođač trudi se unijeti inovacije u svoje proizvode i na taj način osvojiti tržište. Netko će vas pokušati osvojiti dizajnom, netko dodatnim unapređenjima na polju zaštite, a netko cool dodatcima. Svima je zajedničko jedno – za njih ćete morati izdvojiti više novca. Mi vam donosimo samo neke dodatne mogućnosti koje imate kada kupujete smartphone. Funkcije su te koje nisu najbitnije i bez kojih svakako možete, a na vama je da odlučite želite li izdvojiti malo više novca.
Zakrivljeni ekran
Senzor otiska prsta
Bežično punjenje
Dual SIM
4G mreža
Vodootpornost
NFC

Ako se odlučite na kupovinu novog mobitela, upoznajte svoje potrebe. Gdje i za što ćete ga koristiti, koliko vam je važna jednostavnost, a koliko brzina i snaga, hoćete li ga koristiti kao fotoaparat ili kao laptop? Odgovarajući na ova pitanja vrlo ćete lako spoznati koji je pravi izbor za vas.

Proizvođači mobitela i ponuda u BiH

U trenutnoj ponudi mobitela u BiH naći ćemo najpoznatije svjetske proizvođače kao što su SAMSUNG, XIAOMI, HUAWEI, ULEFONE, VIVAX, TESLA, OUKITEL i još mnoge koji nisu tako poznati. Odličnu ponudu mobitela pogledajte na ProComp web shopu na sljedećem linku: https://procomp.ba/34-mobiteli.html

Comments are closed.